Turska dijaspora počela birati predsjednika

Ove godine Turci prvi put biraju predsjednika glasanjem na biralištima (EPA)

Turski državljani koji žive u inozemstvu počeli su glasati na prvim izravnim izborima za predsjednika Turske, a ovo je prvi put da Turci koji žive u drugim zemljama biraju predsjednika glasajući izvan domovine.

Najmanje 2,8 milijuna Turaka koji žive u inozemstvu, od čega je polovica njih u Njemačkoj, imaju pravo glasa na izborima, iako se, prema nekim navodima, samo nekoliko stotina tisuća njih registriralo za glasanje.

Prema odluci Vrhovne izborne komisije Turske, birališta će se nalaziti od 31. srpnja do 3. kolovoza u 104 diplomatska predstavništva u 54 zemlje u kojima živi turska dijaspora.

Glasači koji ne iskoriste pravo glasa na ranije određeni dan glasanja moći će nakon toga glasati samo na glasačkim mjestima na carinskim terminalima

Erdogan najveći favorit

Aktualni premijer Recep Tayyip Erdogan je najveći favorit na izborima za predsjednika, koji će u samoj Turskoj biti održani 10. kolovoza. Eventualni drugi krug bit će održan dva tjedna kasnije.

Među kandidatima su i bivši predsjednik Organizacije za islamsku suradnju Ekmeleddin Ihsanoglu, koji je zajednički kandidat opozicije, te kurdski političar Selahattin Demirtas.

Ove godine Turci prvi put biraju predsjednika glasanjem na biralištima, dok je ranije parlament birao šefa države, podsjećaju agencije, uz napomenu kako će mandat predsjednika Turske trajati pet godina, a ista osoba moći će obavljati najviše dva mandata.

Mandat aktualnog predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula bit će okončan 28. kolovoza.

Izvor: Agencije