Turska: Do maja referendum o većim ovlastima predsjednika

Erdogan i njegove pristalice dugo tvrde kako Turskoj treba jako vodstvo u formi predsjednika s izvršnim ovlastima (AP)

Turska planira do sljedećeg maja održati referendum o ustavnim promjenama kojima bi se povećale ovlasti predsjednika, prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2019. godine, izjavio je u petak zamjenik premijera Nurettin Canikli, prenose agencije.

On je za TV-kuću “A Haber” rekao kako će vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) podnijeti svoj prijedlog o ustavnim promjenama Parlamentu u petak te kako će ga opoziciona Stranka nacionalnog pokreta (MHP) podržati.

Canikli je odbacio mogućnost prijevremenih izbora prije 2019. godine.

Bilo koja ustavna promjena zahtijeva podršku najmanje 330 zastupnika u Parlamentu Turske, koji ima 550 mjesta, kako bi se osigurao referendum.

Vladajuća AKP ima 316 zastupnika, a MHP 39, napominje Reuters.

Američki ili francuski model

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegove pristalice dugo tvrde kako Turskoj treba jako vodstvo u formi predsjednika s izvršnim ovlastima, slično modelima Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, da bi se izbjegle vladavine krhkih koalicija, kako je bilo u prošlosti.

Njegovi protivnici strahuju kako će promjene dovesti do rasta autoritarizma u državi koja je već na udaru zapadnjačkih saveznika zbog odnosa prema ljudskim pravima i slobodama, dodaje Reuters.

Čelnik MHP-a Devlet Bahceli rekao je da njegova stranka ne vidi probleme u nacrtu zakona.

Prema trenutnom Ustavu, predsjedničke ovlasti uglavnom su ceremonijalne prirode.

No, Erdogan je redefinirao ovu ulogu otkad je pobijedio na prvim direktnim predsjedničkim izborima 2014. godine, tvrdeći kako njegov mandat među građanima traži i opravdava veću umiješanost u rad administracije.

Izvor: Agencije