Turska dobila prvi domaći helikopter

Svečanoj primopredaji vojnog helikoptera prisustvovao je državni vrh Turske (Anadolija)

Turske oružane snage danas su preuzele prvi vojni taktičko izviđački helikopter T-129 ATAK koji je razvila i proizvela Turska nacionalna zračna vojna industrija (TAI).

Svečanoj primopredaji ovog najsavremenijeg vojnog multifunkcionalnog helikoptera prisustvovao je turski predsjednik Abdullah Gul, predsjednik turskog parlamenta Cemil Cicek, premijer Recep Tayyip Erdogan i brojni dugi vojni i državni zvaničnici Turske.

“Ovo je još jedan pokazatelj spremnosti i osposobljenosti turske vojne industrije. Ne samo mehaničke dijelove, Turska je proizvođač i svih elektronskih i drugih dijelova, kao i naoružanja za ovaj helikopter. Imamo razlog da budemo ponosni na ovaj podvig”, kazao je predsjednik Gul, prenosi agencija Anadolija.

Naglasivši da živimo u vremenu kada država mora biti spremna na sve vrste izazova i prijetnji, Gul je na ceremoniji primopredaje prvog helikoptera ATAK kazao da je ponosan na činjenicu da je Turska svakim danom sve jača i razvijenija na svim poljima.

Ovisnost o svojim potencijalima

“Danas se ne suočavamo isključivo sa konvencionalnim prijetnjama. Tu su i prijetnje terorizma, ilegalnih trgovina, radikalizama i slično. Da bi imali spremne odgovore na sve te izazove, uvijek moramo raditi na jačanju odbrambenih kapaciteta naših oružanih snaga. Narod Turske je ponosan na uspjehe svoje vojske”, kazao je Gul.

Prisutnima na ceremoniji obratio se i turski premijer Erdogan, koji je naglasio da je prioritet aktuelne vlade Turske od prvog dana bio da se Turske oružane snage razviju do te tačke da ovise o svojim potencijalima i da će tako biti i u budućnosti.

“Od samog početka smo vjerovali svojim kompanijama i svojim ljudima. Brojni su domaći projekti koje radimo s ciljem jačanja naših odbrambenih i drugih nacionalnih potencijala. Sada ubiremo plodove tih projekata“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši na u Turskoj ranije proizvedene tenkove ALTAY, brodove MILGEM, bespilotne letjelice ANKA, avione za obuku HURKUS, premijer Erdogan je kazao da je i današnja predaja domaćeg helikoptera ATAk još jedna karika u lancu proizvoda turske vojne idustrije.

‘Snažnija Turska’

Istakavši da su turski inženjeri i stručnjaci razvili većinu i opreme za helikopter ATAK, Erdogan je kazao da će ovaj helikopter osnažiti Tursku u borbi protiv terorizma i borbi za odbranu cjelovitosti i mira u zemlji.

“Projekt ATAK je uzdigao Tursku sa statusa kupca do statusa proizvođača i prodavca najsavremenijih vojnih helikoptera. To je veliki iskorak i uspjeh na koji se ponosi cijela država i nacija“, zaključio je Erdogan.

Nakon obraćanja i kratke prezentacije i leta novog helikoptera, Gul i Erdogan su u pilotskim odijelima sjeli u helikopter i pozirali fotoreporterima brojnih medijskih kuća koje su pratile ovaj događaj.

Prvi domaći jurišni helikopteri bit će otkriveni na ceremoniji koja bi se trebala održati u utorak u Komandi protivzračne odbrane turske vojske u glavnom gradu Ankari.

Turski helikopter ATAK je multifunkcionalni vojni helikopter koji je dizajniran u dva tipa. Riječ je o najsavremenijom tehnologijom opremljenom vojnom helikopteru sa teškom artiljerijom.

Opremljen sa 76 raketa, 20 milimetarskim topom, protutenkovskim i drugim razornim projektilima, prototip ATAK helikoptera je prvi testni let imao 17. augusta 2011. godine.

Izvor: Agencije