Turska firma gradi na ruskom aerodromu

Gradnja kargo terminala, za koji se očekuje odvojeni tender, trebala bi koštati 70 miliona dolara (EPA)

Turska kompanija Renaissance Construction pobjednik je tendera za gradnju terminala i tunela na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u petak je novinarima u Moskvi kazao generalni direktor te zračne luke Mihail Vasiljenko.

Odluka o angažmanu turske kompanije je neobična jer je zvanična Moskva nametnula sankcije Ankari, nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici u novembru prošle godine, navodi agencija Reuters.

Vasiljenko nije objavio cijenu po kojoj će radovi biti izvođeni, niti druge detalje. Ipak, u januaru ove godine Uprava Šeremetjeva je objavila kako će gradnja novog putničkog terminala i tunela koštati 630 miliona dolara te kako bi radovi trebali biti okončani do 2018. godine.

Gradnja kargo terminala, za koji se očekuje odvojeni tender, trebala bi koštati 70 miliona dolara, dodaju iz Uprave ruskog aerodroma.

Ponude preko podružnica

Renaissance Construction će graditi putnički terminal B u sjevernom dijelu Šeremetjeva, kao i podzemni tunel za putnike i teret koji će povezivati sjeverni i južni dio aerodroma, navode ruski mediji.

S prvim januarom turske kompanije su izbačene iz ruskih poslova koji imaju veze s gradnjom, turizmom i hotelijerstvom.

Međutim, Renaissance Construction i Limak, druga turska kompanija koja je učestvovala na tenderu, predali su svoje ponude preko podružnica registriranih u Rusiji, ranije je objavio Aerodrom Šeremetjevo, koji je u državnom vlasništvu.

Izvor: Agencije