Turska gađala položaje boraca Al-Kaide

Borci Al-Kaide potisnuli pobunjenike Slobodne sirijske vojske iz pograničnih područja (AP)

Turska vojska saopćila je da je uzvratila artiljerijom na položaje koje drže pobunjenici u Siriji povezani sa Al-Kaidom, zbog granate iz minobacača koja je pala blizu turskog vojnog punkta kod zajedničke granice, javile su novinske agencije.

Vojska je, kako prenosi Associated Press, u utorak ispalila četiri hica ka pozicijama koje drže pobunjeničke snage jedinica Islamske države Irak i Levant, blizu sirijskog grada Azaza na granici s Turskom.

Američka novinska agencija navodi da Turska često uzvraća na minobacačku vatru sa sirijske teritorije, ali je ovo prvi put da saopćava kako je ciljala tu pobunjeničku grupu, navodi Tanjug.

AP dodaje kako Tursku optužuju da podržava grupe povezane sa Al-Kaidom koje se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Borbe pobunjeničkih frakcija

Ankara poriče da podržava militantne grupe i naoružava pobunjenike.

Posljednjih sedmica pobunjenici Islamske države Irak i Levant osvojili su teritoriju u dijelovima Sirije blizu granice s Turskom.

Borbe te pobunjeničke grupe sa pobunjenicima tamošnje brigade Sjeverna oluja natjerala je Tursku da prošlog mjeseca nakratko zatvori granični prijelaz, kojim se dotura humanitarna pomoć i preko kojeg prelaze izbjeglice.

Reuters navodi da tenzije između pobunjeničkih grupa potiču djelimično iz različitih ideologija, ali mnogo češće zbog sukoba u vezi s resursima, zemljom i ratnim plijenom.

Nestali novinari Sky Newsa

Televizijska stanica Sky News Arabia sa sjedištem u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila je da su jedan od njihovih novinara i jedan snimatelj nestali u utorak u području Halepa, na sjeveru Sirije.

U saopćenju objavljenom u noći sa srijede na četvrtak stanica ističe da je izgubila kontakt “od utorka ujutro” s novinarom Ishakom Moctarom, Mauritancem, njegovim snimateljem Samirom Kassabom, Libanoncem i njihovim sirijskim vozačem dok su radili reportažu blizu Halepa, prenosi agencija Hina.

Poziva “sve kojih se to tiče” da joj pomognu u pronalaženju ekipe i “osiguravanju njihova sigurnog povratka”.

Članovi ekipe radili su “objektivno, profesionalno, ne zauzimajući strane” a “njihov zadatak u Siriji bio je velikom dijelom pokrivanje humanitarnih aspekata situacije”, kazao je glavni direktor Sky News Arabia Nart Bouran.

Izvor: Agencije