Turska gradi najveći aerodrom na svijetu

Ovaj aerodrom će biti od vitalne važnosti za regiju i unaprijediti ulogu Istanbula, glavnog saobraćajnog čvorišta kompanije Turkish Airlines (Reuters)

Turska planira u Istanbulu napraviti najveći aerodrom na svijetu, koji će biti u mogućnosti godišnje primiti 150 miliona putnika, a ovaj projekat bi mogao košati više od sedam milijardi eura (9,3 milijarde dolara), prenosi agencija Reuters.

Ministar saobraćaja Binali Yildirim je kazao kako će kraj tendera za izvođača radova na izgradnji aerodroma, koji će biti treći u ovom turskom gradu i imati šest zaletišta, biti 3. maja. Nije jasno kada će se objaviti ko će dobiti ovaj posao.

Ovaj aerodrom će biti od vitalne važnosti za regiju zbog svog kapaciteta i unaprijediti ulogu Istanbula, glavnog saobraćajnog čvorišta kompanije Turkish Airlines.

„Kada bude u punom kapacitetu, novi aerodrom, kada se govori o broju putnika, bit će najveći na svijetu“, izjavio je Yildirim na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ankari.

„Procjenjujemo kako će cijeli projekat koštati više od sedam milijardi eura.“

Turska ekonomija, koju karakterizira najbrži rast u Evropi, žestoko je uznapredovala u protekloj deceniji pod vodstvom premijera Recepa Tayyipa Erdogana i postala veliki partner, kako na evropskom tako i na bliskoistočnom tržištu.

Objava tendera

Tender će se odnositi na 25-godišnji leasing četverostepenog projekta, sa godišnjim kapacitetom od 90 miliona putnika u prvom stepenu, istakao je Yildirim.

„Konačni godišnji kapacitet aerodroma bit će 150 miliona. Prvi stepen će biti operativan 2017. godine“, dodao je.

Objava tendera bit će objavljena u Službenom listu Turske u četvrtak.

Premijer Erdogan je u utorak kazao kako će tender biti objavljen u četvrtak, a da će prvi stepen izgradnje biti završen za tri do četiri godine.

Turska građevinska kompanija i operator aerodroma TAV, kao i građevinska firma Limak, nalaze se među kompanijama koje su izrazile interes da pošalju ponude za ugovor.

TAV, također, posjeduje operativna prava za istanbulski aerodrom Ataturk, najveći u državi, sve do 2021. godine.

Izvor: Agencije