Turska gradi trokatni tunel ispod Bosfora

Premijer Ahmet Davutoglu je projekat najavio u susret junskim izborima, nazivajući ga „vijesnikom nove Turske“ (Anadolija)

Turska je danas najavila ambiciozan projekat izgradnje trokatnog tunela ispod Bosfora, koji će povezivati azijski sa evropskim dijelom Istanbula, javljaju svjetske agencije.

Premijer Ahmet Davutoglu je projekat najavio u susret junskim izborima, nazivajući ga „vijesnikom nove Turske“, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, tunel dug 6,5 kilometara trebalo bi da bude integriran u postojeće drumske i željezničke linije, sa ciljem da rastereti saobraćajne gužve u centru grada.

Ukupna cijena projekta je 3,5 milijardi američkih dolara, ali je ministar saobraćaja Lufti Elvan istakao kako državu neće koštati ništa, jer će buduća izgradnja biti pokrivena kasnijom naplatom putarine.

Očekuje se da će tunel biti gotov do 2020. godine.

Erdogan na udaru kritika

Pored toga, najavljena je i izgradnja kanala kroz Istanbul, koji bi omogućio brodovima da prolaze iz Mramornog u Crno more, a da zaobiđu Bosfor i na taj način smanje zagušenje tog plovnog puta.

Kritičari prebacuju predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu radove na grandioznim projektima, koji uključuju i novi most na Bosforu i treći aerodrom, kao pretjerane i štetne po životnu sredinu.

Bosfor je četvrti najprometniji plovni put na svijetu i, zajedno sa moreuzom Dardaneli, povezuje Crno more da Mediteranom.

Izvor: Agencije