Turska granica više ne nudi spas Sirijcima

Turska je zemlja koja je godinama bezuslovno pružala utočište velikom broju sirijskih izbjeglica. Ipak, zbog pojačanih sigurnosnih mjera, turske vlasti su odlučile zatvoriti granicu sa Sirijom.

Stotine sirijskih porodica je ostalo nezbrinuto na sirijsko-turskoj granici sjeverno od Halepa. Borave pod vedrim nebom. Pobjegli su iz svojih domova, koji su porušeni tokom bombardiranja i borbi. Krenuli su prema Turskoj, u nadi da će naći mir i sigurnost. Međutim, pojačane sigurnosne mjere sa turske strane su ih onemogućile u prelasku granice.

“Ovdje smo se vratili nakon neuspješnog pokušaja prelaska. Zajedno s ostalima, u redu smo čekali više sati. Porodice su bez problema prelazile granicu i odjednom je sve zaustavljeno. Vratili su nas te sada čekamo ovdje”, poručuje jedan sirijski izbjeglica.

Smrt i na granici

Proteklih dana samo manji broj izbjeglica je uspio preći granicu. Smrt od koje bježe neke od njih stigla je i ovdje. Kažu da ih je nekoliko poginulo, a mnogi su ranjeni u pokušaju da nasilno pređu preko žičane ograde. Turski graničari su pucali na njih. Ali, to ih nije uplašilo, niti ponukalo da se vrate svojim domovima. Još se nadaju i kažu da imaju samo jedan cilj – prelazak na tursku teritoriju.

Rat u Siriji je nemilosrdan. Assadov režim ne pravi razliku između djece i staraca, muškaraca i žena , civila i boraca. Borbe i razaranja se nastavljaju, a patnje stanovništa su sve veće. Mnogi jedini spas vide u bijegu preko granice, ali više ni to nije moguće.

“Iza njih je rat, u kojem ne mogu očekivati nikakvu milost, ispred njih su odluke turskih vlasti. Beznadežna situacija za izbjeglice na sirijsko-turskoj granici, javlja reporter Al Jazeere Milad Fadl.

Izvor: Al Jazeera