Turska Halk banka kupila Čačansku banku

Čačanska banka zapošljava 385 radnika (Reuters)

Turska Halk banka potpisala je Ugovor o kupoprodaji 76,74 posto akcija Čačanske banke i obavezala se da će platiti 10,1 milion eura u roku ne dužem od 60 radnih dana, čime će i zvanično postati većinski vlasnik Čačanske banke, saopćeno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Čačanska banka je u vlasništvu Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Beogradske banke u stečaju, prenosi Tanjug.

Od ponuđene cijene, proporcionalno broju akcija, Srbiji će pripasti 3,7 miliona eura, EBRD-u 3,3 miliona eura, IFC-u 2,6 miliona eura i Beogradskoj banci ad Beograd u stečaju 400.000 eura, a osim ponuđene cijene, turska Halk banka planira dodatne investicije kako bi osigurala dalji rast i razvoj Čačanske banke.

Kako je navedeno, Republika Srbija, IFC, članica grupacije Svjetske banke i EBRD su Ugovorom akcionara definirali prava i obaveze sva tri akcionara, kao i postupak privatizacije Čačanske banke.

U novembru 2013. godine započet je proces prodaje paketa akcija ta tri akcionara.

Isplata akcija

Prodavci su prihvatili ponudu Halk banke iz Turske, a kupac se ugovorom obavezao da plati 10,1 miliona eura za paket od 139.680 akcija što čini 76,74 posto akcionarskog kapitala Čačanske banke, stoji u saopćenju.

Taj iznos će biti isplaćen u gotovom i u cjelini prilikom prenosa vlasništva nad akcijama, koji će biti obavljen u roku ne dužem od 60 radnih dana, čime će turska Halk banka i zvanično postati većinski vlasnik Čačanske banke, navodi se u saopćenju.

Pored dokapitalizacije i širenja poslovne mreže, planirane su i investicije u informacione tehnologije, kreditne kartice, razvoj sistema za lično bankarstvo i slično, kaže se u saopštenju.

Čačanska banka je regionalna banka koja ima razgranatu poslovnu mrežu od 14 filijala i devet ekspozitura, koja prije svega pokriva teritoriju zapadne i centralne Srbije.

Ona nudi širok asortiman bankarskih proizvoda i usluga sektoru stanovništva i privrede, pri čemu je orijentirana na sektor malih i srednjih preduzeća. U banci je zaposleno 385 radnika, a ima ukupnu bilansnu aktivu od 263 miliona eura i tržišno učešće od 1,1 posto, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije