Turska i Izrael pregovaraju o obnovi odnosa

Incident s turskim brodom Mavi Marmara prouzrokovao je diplomatsku krizu između dvije zemlje (Anadolija)

Turska i Izrael pregovaraju o normalizaciji odnosa pet godina nakon što su izraelski vojnici upali u humanitarni konvoj za Gazu u međunarodnim vodama, potvrdili su turski diplomatski izvori

Za Agenciju Anadolija rekli da se pregovori nastavljaju, iako izraelski mediji navode da je dogovor postignut.

Strane nastoje postići cilj što je prije moguće, pod uvjetima koje je ranije postavila Turska, dodaje izvor.

Prema izvorima iz vlade te zemlje, kontakti između Ankare i Tel Aviva traju već neko vrijeme.

“Nije postignut konačni dogovor između dvije zemlje, ali razgovori teku u pozitivnom smjeru”, dodali su.

Komentar vlade Izraela

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati navode da je sporazum postignut.

Prema navodnom preliminarnom sporazumu, Izrael će uspostaviti kompenzacijski fond kako bi se umanjile posljedice smaknuća devet turskih državljana koje su na propalestinskom aktivističkom brodu ubili izraelski vojnici prilikom pokušaja proboja izraelske blokade Gaze 2010, kazao je izraelski zvaničnik. Turska bi potom odbacila sve optužbe protiv Izraela.

Nekada jako izraelsko-tursko savezništvo dramatično je ugroženo pod turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom, dospjevši do najnižeg nivoa zbog incidenta s brodom koji je pokušao razbiti blokadu Gaze.

Turski zvaničnici su krajem 2012. tražili 30 miliona dolara odštete, a Izraelci su nudili samo 15, objavio je ranije Haaretz, dodajući da su nakon toga prvobitnu ponudu povećali na 20 miliona.

Novac, prema pisanju izraelskog lista, neće biti direktno isplaćen porodicama ubijenih i ranjenih nego će se uplatiti u humanitarne fondove te podijeliti žrtvama i njihovim porodicama prema precizno definiranim kriterijima.

Izraelski zvaničnici za list su još dodali kako smatraju da neće biti nikakvog dogovora prije održavanja izbora u Turskoj, a to je 30. marta.

Pomirenje

Napori za pomirenje dviju zemalja, uključujući telefonski razgovor između Erdogana i Netanyahua 2013, kojem je posredovao američki predsjednik Barack Obama, tek trebaju dovesti do konačnog sporazuma o obnovi punih diplomatskih odnosa.

Saradnja Izraela i Turske, koja graniči s Irakom, Iranom i Sirijom, dugo je bila ključni element američke politike u regiji, a postala je još važnija nakon pojave grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i kompliciranja odnosa s Iranom.

Također, zbog najnovijih napetosti između Turske i Rusije, navodi izraelski zvaničnik, Ankara je izrazila novi interes za prirodni plin iz Izraela.

Izvor: Agencije