Turska i Izrael razmjenjuju ambasadore

Turska je krenula u diplomatsku ofanzivu u ponedjeljak, nastojeći obnoviti veze s Rusijom i Izraelom (Al Jazeera)

Turska i Izrael pokreću proces imenovanja ambasadora između tih zemalja, jer su bivši saveznici potpisali sporazum o normaliziranju veza pogoršanih zbog spora iz 2010. godine, saopćila je Ankara.

“Ove sedmice pokrenut ćemo proces imenovanja ambasadora između Turske i Izraela”, izjavio je Kalin novinarima u Ankari.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je, objavljujući odluku, također saopćio da će se ministri vanjskih poslova Turske i Rusije sastati u ruskom turističkom mjestu Sočiju 1. jula, nakon višemjesečnih neslaganja, dok Ankara pokušava osnažiti regionalne veze.

Dodao je da će sasatanak turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova biti održan na marginama sastanka Foruma crnomorske ekonomske saradnje u Sočiju.

Turska diplomatska ofanziva

Objava je uslijedila nakon što je Turska krenula u diplomatsku ofanzivu u ponedjeljak, nastojeći obnoviti veze s Rusijom i Izraelom dok provodi politiku “nultih problema sa susjedima”.

Vanjskopolitički preokret uslijedio je nakon što je Turska bila zahvaćena nizom diplomatskih kriza u posljednjim mjesecima i dok je njen neprijatelj Bashar al-Assad još na vlasti u Siriji, prenosi AFP.

Diplomtaska kriza je nastala 2010. godine, kada su izraelski specijalci upali na turski humanitarni brod “Mavi Marmara” i ubili 10 humanitaraca koji su pokušavali prekinuti blokadu Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije