Turska i Rusija potpisale sporazum o Turskom toku

Sastanak u Istanbulu je treći susret dvojice predsjednika nakon što su se Moskva i Ankara u junu dogovorile da normaliziraju odnose (AP)

Vlade Republike Turske i Rusije potpisale su bilateralni sporazum o realizaciji projekta izgradnje plinovoda Turski tok.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u Istanbulu.

Sastanak Erdogan – Putin održan je iza zatvorenih vrata u istanbulskoj palati Mabeyn i trajao je sat i 40 minuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u Istanbul i učestvovao na 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održava u tom gradu.  

“Pregovori sa Rusijom o gradnji plinovoda Turski tok se nastavljaju i bližimo se finalnoj fazi”, poručio je ranije turski predsjednik Erdogan sa govornice Svjetskog energetskog samita.

Treći susret

Projekat težak više od 11 milijardi dolara predviđa gradnju plinovoda po dnu Crnog mora do evropskog dijela Turske, a potom od Turske ka granici sa Grčkom.

Izgradnja Turskog toka prema Grčkoj, još je upitna.

“Druga faza projekta ovisit će o uvjetima na tržištu prirodnog plina u Evropi. No, s druge strane, plin sa istočnog Mediterana za nas znači novu alternativu za diverzifikaciju naših resursa“, kazao je Erdogan.

Sastanak u Istanbulu će biti treći susret dvojice predsjednika nakon što su se Moskva i Ankara u junu dogovorile da normaliziraju odnose poremećene turskim obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije u novembru 2015. godine.

Ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine, koje se postepeno ukidaju, nanijele su velike štete trgovini između Rusije i Turske, dok je zabrana čarter letova u Tursku, koja je sada ukinuta, znatno smanjila priliv ruskih turista u tu zemlju.

Trgovinska razmjena 100 milijardi dolara

Putin i Erdogan će se sastati prvog dana Svjetskog energetskog kongresa, koji okuplja aktere iz čitavog energetskog sektora.

Rusija i Turska se i dalje ne slažu oko sukoba u Siriji, gdje Moskva podržava režim predsjednika Bashara al-Assada.

Turska, koja je prije nekoliko mjeseci oštro kritizirala Rusiju za ratne zločine u Siriji, proteklih dana bila je vidno uzdržana povodom napada na pobunjeničke položaje u Halepu.

Analitičari odavno ukazuju da su Moskva i Ankara u stanju pokazati pragmatizam i ostaviti sporove po strani kako bi se koncentrirali na stratešku saradnju, koja uključuje cilj godišnje bilateralne trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije