Turska i SAD dogovorile zračnu podršku sirijskim pobunjenicima

Program podrške je odgađan više puta zbog neslaganja saveznika u strategiji (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Turska načelno su se dogovorili da će pružiti zračnu podršku nekim snagama sirijske umjerene opozicije, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Taj bi dogovor, ako bude potvrđen, mogao dodatno proširiti angažman Washingtona u sirijskom sukobu, prenose agencije.

Američki zvaničnici zasad nisu komentirali to pitanje, SAD se dosad suzdržavao od nametanja zračne “sigurne zone” za sirijske pobunjenike jer bi se to moglo smatrati objavljivanjem rata državi Siriji.

Cavusoglu je kazao da bi se zračna potpora mogla pružiti sirijskim pobunjeničkim jedinicama koje se prema američkom programu obučavaju na turskoj teritoriji, navodi Reuters. Prema tom planu, čije je provođenje u više navrata odgađano, blizu 15.000 sirijskih boraca poslalo bi se preko granice u Siriju, gdje bi se borili protiv pripadnika ISIL-a.

Razilaženje saveznika u strategiji

Turski ministar nije objasnio šta bi taj načelni dogovor trebao uključivati.

“Moramo ih poduprijeti iz zraka. Ako ih ne zaštitiš i ne pružiš im zračnu potporu, u čemu je onda smisao? Postoji načelni dogovor o osiguravanju zračne potpore. Kako će se on provesti, zavisi od vojske”, rekao je Cavusoglu.

Program slanja sirijskih boraca odgađan je više puta, a mediji navode da se dva saveznika ne slažu o strategiji.

Dok Turska želi da program bude dio opće strategije, koja bi uključivala borbu protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, SAD tvrdi da je cilj uvježbavanja sirijskih pobunjenika isključivo borba protiv ISIL-a.

Istovremeno su zračne snage sirijske vlade intenzivirale udare na položaje boraca naoružane grupe ISIL u Palmiri, gradu u središtu zemlje.

“Od jutra je avijacija sirijskog režima izvršila 15 zračnih napada na Palmiru i predgrađe”, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Izvor: Agencije