Turska i SAD razgovarat će o Gulenu i Kurdima

Fethullah Gulen
Ankara mreži Fethullaha Gulena pripisuje odgovornost za neuspjeli vojni udar, on negira bilo kakvu umiješanost (EPA)

Glasnogovornik turskog predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, izjavio je u srijedu da će Turska i SAD razgovarati o podršci SAD-a vojsci sirijskih Kurda, izručenju turskog imama Fethullaha Gulena i suđenju turskom bankaru za veze s Iranom, koje je pokvarilo veze dviju država.

Erdogan optužuje Gulena da je potaknuo neuspjeli puč u srpnju 2016. i želi da on bude izručen Turskoj kako bi mu se sudilo.

Kalin je na konferenciji za novinare u Ankari kazao da bi se o tim problemima trebalo razgovarati s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Herbertom McMasterom, koji bi trebali posjetiti Tursku idućeg tjedna, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Kalin: ‘Nemamo kontakt s režimom u Siriji’

Kalin je poručio da su za obnovu međusobnog povjerenja dviju zemalja nužni konkretni koraci koje će napraviti američka administracija, prenosi Anadolija.

“Mi ulažemo napore za obnovu međusobnog povjerenja sa SAD-om, ali ono čime će to povjerenje biti obnovljeno jesu i konkretni koraci američke administracije koje će napraviti na terenu”, rekao je Kalin.

Na pitanje u vezi s tvrdnjama da je Turska ima kontakte s režimom u Siriji odgovorio je:

“Nismo ostvarili nikakav kontakt s režimom [u Siriji], niti trenutačno ima govora o uspostavljanju takvog kontakta.” 

Bezvizni režim s EU-om ‘novi poticaj’

U vezi s operacijom “Maslinova grančica”, koju turske snage provode na sjeveru Sirije, Kalin je poručio kako operacija nije imala negativan utjecaj na tursku ekonomiju, niti se to očekuje u budućnosti.

U vezi s implementacijom bezviznog režima s Europskom unijom Kalin je kazao kako bi implementacija bezviznog režima u 2018. godini bila novi doprinos odnosima Turske i EU-a.

“Implementacija bezviznog režima u tijeku 2018. bit će novi poticaj u odnosima Turske i EU-a.”

Izvor: Agencije