Turska i SAD ukinuli međusobne sankcije

Slučaj protiv Brunsona, koji živi u Turskoj više od 20 godina, doveo je do nametanja američkih tarifa Turskoj (EPA)

Sjedinjene Američke Države ukinule su sankcije turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova, nakon čega je Ankara na bazi reciprociteta povukla isti potez u slučaju američkog ministra pravde i domovinske sigurnosti.

Iz Ministarstva trezora SAD-a objavili su da su ministar pravde Abdulhamit Gul i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu skinuti s crne liste.

SAD je sankcije turskim ministrima uveo zbog pastora Andrewa Brunsona, američkog svećenika koji je u Turskoj bio zatočen zbog optužbi za terorizam. Nedavno je pušten na slobodu, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Hami Aksoy potvrdio je da je Turska ukinula sankcije na bazi reciprociteta američkom ministru pravde Jeffu Sessionsu i domovinske sigurnosti Kirstjen M. Nielsen.

Podsjetio je da su sankcije na bazi reciprociteta uvedene nakon što je Ministarstvo trezora SAD-a 1. augusta uvelo sankcije turskom ministru pravde i ministru unutrašnjih poslova.

Ukinute su sankcije koje su, između ostalog, podrazumijevale zabranu ulaska u zemlju, zamrzavanje imovine i uključivanje u trgovinske odnose. 

Puštanje američkog pastora

Sud u Izmiru naredio je 12. oktobra oslobađanje američkog evangeličkog pastora Andrewa Brunsona, koji je ranije dobio zatvorsku kaznu od tri godine i mjesec i po.

Sud je također ukinuo Brunsonov kućni pritvor i zabranu putovanja, što je pastoru i njegovoj porodici omogućilo da napuste Tursku i odu u SAD.

Slučaj protiv Brunsona, koji živi u Turskoj više od 20 godina, doveo je do nametanja američkih tarifa Turskoj i žestokih osuda koje je iznio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Uz američke sankcije Turskoj, kriza je izazvala i slom turske lire u augustu, što je otkrilo krhkost turske ekonomije.

Brunson (50) optužen je za veze s kurdskim pobunjenicima i pristalicama Fethullaha Gulena, imama koga Turska krivi za neuspjeli pokušaj vojnog udara 2016. Brunson je negirao optužbe i Washington je tražio njegovo oslobađanje.

Izvor: Agencije