Turska istražuje lokacije za Patriota

Ankara je prošle sedmice zatražila od NATO razmještanje protivzračnih sistema Patriot na turskoj teritoriji u blizini granice sa Sirijom (Anadolija)

Nakon pozitivnog odgovora NATO-a za postavljanje antiraketnog sistema Patriot na teritoriji Turske, Generalštab turske vojske počeo je pripreme za integriranje antiraketnog sistema sa turskim sistemom protuzračne odbrane.

“Novembra 27, 2012. godine delegacija koju čine saveznici Turske i NATO-a, počet će istraživati lokacije na kojima će Patriot biti postavljen. Podsjećamo da će postavljanje antiraketnog sistema služiti samo kao odbrana u slučaju napada iz Sirije. Ovaj sistem neće biti korišten za druge operacije. Omogućit ćemo stranim vojnicima, koji će doći u našu zemlju kada i antiraketni sistem dođe, da dobiju odgovarajuća zaduženja. Na kraju istraživanja bit će saopćene lokacije na kojima će antiraketni sistem biti postavljen, te broj stranih vojnika i njihova zaduženja”, navedeno je u saopćenju na zvaničnoj internet stranici Generalštaba turske vojske.

Zvanična Ankara je prošle sedmice zatražila od Sjevernoatlantskog saveza (NATO) razmještanje protivzračnih sistema Patriot na turskoj teritoriji u blizini granice sa Sirijom.

Ocjene Lavrova

“Takvo razmještanje povećaće turske odbrambene sposobnosti kako bi bili odbranjeni tursko stanovništvo i teritorija”, naveo je tada generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u saopćenju.

Rasmussen je tada objasnio da će zahtjev Ankare biti razmotren “bez odlaganja”.

Rusija je ubrzo nakon toga upozorila da bi bilo kakvo raspoređivanje raketa Patriot na sirijsko-turskoj granici, moglo da izazove “veoma ozbiljan oružani sukob” u koji bi bila uvučena i Alijansa.

“Svako nagomilavanje oružja stvara rizik da bi bilo kakva provokacija mogla da izazove ozbiljan oružani sukob, a to bismo željeli da izbjegnemo po svaku cijenu”, rekao je novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenio je AFP.

On je izrazio uvjerenje da niko nema namjeru da NATO bude uvučen u sirijsku krizu, ali je ukazao da “svako nagomilavanje oružja stavlja na iskušenje one koji bi željeli da aktivnije pribjegnu upotrebi sile svana”.

“Što se više oružja nagomilava, to je veća opasnost da će ono biti i upotrijebljeno”, istakao je Lavrov.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Sirije koje je instaliranje protivzračnog sistema Patriot u blizini sirijsko-turske granice nazvalo “novim aktom provokacije”. 

Izvor: Agencije