Turska izvela napade na položaje PKK-a

Turski avioni F-16 pogodili su 17 položaja PKK-a na sjeveru Iraka i uništili skrovišta (AP)

Turski ratni avioni gađali su tokom noći na nedjelju položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka i na istoku Turske, u novoj zračnoj operaciji usmjerenoj protiv kurdske grupe, saopćila je danas turska vojska.

Turski avioni F-16 pogodili su 17 položaja PKK na sjeveru Iraka i uništili skrovišta koje je koristio PKK, objavila je vojska na svojoj internetskoj stranici, navodeći tri lokacije koje su gađane.

U zasebnom saopćenju, vojska je navela da su uništena skladišta goriva i municije u provinciji Hakari na granici sa Irakom, kao i u istočnoj provinciji Kars, prenio je AFP.

Novi udari

Riječ je o najnovijim zračnim udarima u kampanji Ankare protiv PKK-a, koji je odgovoran za niz napada u Turskoj od kraja jula, kada je ukinut prekid vatre, na snazi od 2013.

Više od 150 turskih vojnika i policajaca je ubijeno u bombaškim i oružanim napadima PKK-a od povratka otvorenom konfliktu, dok je na strani kurdskih boraca ubijeno više od 1.000 boraca, prema podacima turske vlade.

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno sa pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine kako bi se okončala pobuna i sukobi sa više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv turske vlade.

Izvor: Agencije