Turska jača slobodu govora

Očekuje se da će Erdogan prijedlog zakona poslati parlamentu ovog mjeseca (AFP)

Turska je sastavila nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se, u skladu sa zahtjevom Evropske unije (EU), sužava definicija terorističke propagande i povećava sloboda govora.

Ova inicijativa mogla bi potaći mirovne razgovore sa zatvorenim liderom kurdskih pobunjenika Abdullahom Ocalanom.

Prijedlog zakona predstavio je u srijedu turski premijer Recep Tayyip Erdogan, a vjerovatno će ga poslati Parlamentu ovog mjeseca, prenosi Reuters.

Ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, to bi moglo dovesti do oslobađanja optuženih za povezanost s kurdskim pobunjenicima, izjavio je jedan zvaničnik Ministarstva pravde.

Kritike i pohvale Evrope

Turska je koristila Zakon protiv terorizma za krivično gonjenje nekoliko hiljada političara, aktivista i novinara, često zbog stvari koje su samo izjavili ili napisali.

Britanska agencija podsjeća da se Turska redovno nalazi na vrhu liste zemalja koje krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a Evropska komisija je pozvala Ankaru da promijeni zakone kako bi se napravila razlika između poticanja na nasilje i ideja koje predstavljaju izraz slobode govora.

Ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, to će vjerovatno naići na pohvale u Evropi, koja često kritizira Ankaru zbog kršenja ljudskih prava i zatvaranja političkih aktivista i novinara, piše Reuters.

Izvor: Agencije