Oglasi

Turska kritizira program nove austrijske vlade

Austrija bi mogla izgubiti tursko prijateljstvo i izazvat će reakcije koje zaslužuje, upozoravaju iz Ankare.
Celik: Ignorirati rasističke pristupe programa austrijske vlade je pokazivanje slabostEPA

Zvanična Ankara je u nedjelju kritizirala program nove austrijske vlade desnice i krajnje desnice, koja se oštro protivi turskom pristupu Evropskoj uniji.

„Ta kratkovidna izjava bez ikakvog osnova u programu nove austrijske vlade nažalost potvrđuje strahovanja od političke orijentacije utemeljene na diskriminaciji i marginalizaciji“, protestiralo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Ako se ostvari taj program, Austrija bi mogla izgubiti tursko prijateljstvo i izazvat će reakcije koje zaslužuje, upozoravaju.

"Kurz radikalniji od krajnje desnice"

Turski ministar evropskih poslova Omer Celik je ocijenio kako je nova austrijska vlada počela uništavati osnovne demokratske vrijednosti. U nizu tweetova on je rekao kako je budući austrijski konzervativni premijer Sebastian Kurz radikalniji od krajnje desnice.

Celik je također kritizirao EU jer nije osudila program te koalicije.

„Ignorirati rasističke pristupe programa austrijske vlade je pokazivanje slabosti“, dodao je.

Pregovori o pristupu Turske EU-u su na mrtvoj tački od neuspjelog državnog udara u julu 2016. i vala represije koji je uslijedio u Turskoj. Austrija želi formalan prekid pregovora, ali tome se opire nekoliko ključnih zemalja EU-a, naročito Njemačka.

Austrijska krajnje desno orijentirana FPO je ušla u novu koalicijsku vladu formiranu u subotu i dodijeljeni su joj portfelji vanjske politike i odbrane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.