Turska lira bilježi rast poslije najave investicija iz Katara

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrijednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara (EPA)

Turska lira zabilježila je danas blagi porast, ali je i dalje na kursu od ispod šest lira za jedan dolar, nakon što su Sjedinjene Američke Države saopćile da neće ukinuti carine na tursku robu čak i ako Ankara oslobodi uhapšenog američkog svećenika i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Agencija Reuters navodi da je pažnja investitora usmjerena na konferencijski razgovor koji će turski ministar finansija Berat Albayrak imati u popodnevnim satima i pokušati da umiri strane investitore.

Turska je u srijedu udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Osuda Washingtona

Bijela kuća je osudila taj potez Ankare, prenosi Tanjug.

“Turske tarife su svakako za žaljenje i korak u pogrešnom pravcu. Razlog za tarife koje je SAD uveo Turskoj bio je naš nacionalni sigurnosni interes. Njihove tarife su uvedene iz osvete”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrijednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umiješanosti u hapšenje jednog američkog svećenika u Turskoj. 

Izvor: Agencije