Turska lira raste nakon povećanja kamatne stope

Erdogan je za pad lire optužio ekonomski rat koji se vodi protiv Turske (EPA)

Turska centralna banka drastično je povećala ključnu kamatnu stopu na jednosedmične repo operacije, za čak 625 bazičnih poena na 24 posto, u nastojanju da podigne vrijednost lire.

Poslije podizanja kamate, vrijednost turske lire je počela da se oporavlja, ojačavši za 3,4 posto na 6,01 liru za jedan dolar sa prethodnog nivoa od 6,4176. Turska valuta je jutros bila u padu od 3,0 posto.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije u četvrtak ponovio svoje protivljenje podizanju kamatnih stopa, navodeći da su pogrešni koraci centralne banke razlog visoke inflacije u zemlji, podsjeća agencija Reuters.

Erdoganove optužbe

Centralna banka je navela da pogoršanje trenda kretanja cijena i dalje predstavlja rizik u pogledu nastavka rasta inflacije, uprkos uvjetima slabije domaće tražnje.

“U skladu s tim, Odbor je donio odluku da snažno pooštri monetarnu politiku kako bi podržao stabilnost cijena”, navodi se u saopćenju Odbora za monetarnu politiku centralne banke Turske.

Erdogan, koji je za pad lire optužio ekonomski rat koji se vodi protiv Turske, tvrdi i da nacionalna valuta prolazi kroz “lažnu volatilnost” i da su najnovija poteškoće Turske posljedica manipulacija.

Također je kritizirao privatne banke, od kojih su pojedine, kako kaže, povećale svoje kamatne stope na 50 posto.

Prodaja nekretnina u lirama

U međuvremenu, Turska je odlučila da se prodaja nekretnina, njihovo iznajmljivanje i lizing transakcije moraju obavljati samo u lirama u nastojanju da zaustavi korištenje deviza u takvim poslovima, što je novi pokušaj da se podrži posrnula domaća valuta, javlja Reuters.

Svi poslovni ugovori u zemlji treba da se sklapaju u lirama, rekao je Erdogan, dodajući da niko osim izvoznika i uvoznika ne treba da “ima dodir” s devizama.

“Riješit ćemo jednom za svagda pitanje usluga rentiranja u stranoj valuti, koje se odnosi na mnogo naših privrednika”, rekao je Erdogan na sastanku Konfederacije trgovaca, prenosi Tanjug.

“Za svaki posao u ovoj zemlji cijena, ugovaranje i izvršavanje plaćanja treba da budu u našoj vlastitoj valuti”, rekao je on, dodajući se pripremaju dalji potezi za podršku liri, navodi Reuters.

Izvor: Agencije