Turska lira se oporavila u odnosu na dolar

Turska valuta je u jednom trenutku dosegla najnižu vrijednost od 7,24 lire u odnosu na dolar (EPA)

Turska valuta je dostigla vrijednost od 5,9 lira u odnosu na dolar, čime se značajno oporavila tokom krize između Ankare i Washingtona.

Napetosti između NATO saveznika su porasle zbog nekoliko pitanja, od različitih stavova u vezi sukoba u Siriji do zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, kao i neispunjenih zahtjeva Ankare za izručenje imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli puč 15. jula 2016. u Turskoj, prenosi Hurriyet Daily News.

Washington je 3. augusta objavio da razmatra bescarinski pristup Turske na američko tržište, što bi utjecalo na turski izvoz vrijedan 1,7 milijardi dolara.

Nakon što je ta objava dovela do rasprodaje turskih lira, Centralna banka Turske je 6. augusta je reagirala i snizila gornju granicu obavezne rezerve banaka, povećavši likvidnost za 2,2 milijarde dolara.

Turska valuta, koja je u jednom trenutku dosegla najnižu vrijednost od 7,24 lire u odnosu na dolar 13. augusta, oporavila se do podneva 15. augusta, kada je imala vrijednost od 5,9 lira u odnosu na dolar.

Posjeta Al Thanija

U međuvremenu, katarski emir Tamim bin Hamad al Thani planira da danas posjeti Tursku kao bi razgovarao sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, izvijestila je državna agencija Katara QNA.

Kako Reuters napominje, ova posjeta dolazi u vrijeme kada turska valuta gubi na vrijednosti uslijed pogoršanja odnosa te zemlje sa SAD-om.

Turska i Katar tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose, a Ankara podržava Dohu u sukobu koji ima sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije