Turska može proizvesti 65 posto potreba u odbrambenoj industriji

U današnjem svijetu glavni uvjet za nezavisnost u punom smislu jee da zemlja dostigne nivo da dizajnira, proizvodi i izvozi u oblasti tehnologije (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u subotu poručio je kako je njegova zemlja u stanju proizvesti 65 posto ukupnih potreba u oblasti odbrambene industrije.

On je u Istanbulu posjetio Festival avijacije, svemirskog programa i tehnologije – TEKNOFEST, koji je prije dva dana po prvi put otvorio vrata posjetiocima, prenosi Anadolija.

Erdogan se tom prilikom obratio brojnim posjetiocima.

Govoreći o značaju tehnološkog razvoja, ukazao jei na značaj digitalne sigurnoti u današnjem svijetu.

“Ako nemate digitalnu sigurnost, koliko god poduzimali fizičke mjere, ne možete u pravom smislu ostvariti slobodu”, istakao je Erdogan te dodao: “Dok god u oblasti tehnologije budemo samo korisnici, ni na kom planu ne možemo zagarantirati našu slobodu.”

Poziv turskim naučnicima iz cijelog svijeta

Erdogan je, također, kazao kako je “Turska danas dosegla nivo da je u stanju proizvesti 65 posto od ukupnih potreba u oblasti odbrambene industrije”.

“U današnjem svijetu glavni uvjet za nezavisnost u punom smislu jeste da zemlja dostigne nivo da dizajnira, proizvodi i izvozi u oblasti tehnologije”, rekao je on.

Erdogan je kazao kako Turska pokreće mobilizaciju povratka turskih naučnika iz cijelog svijeta, koje je ovom prilikom pozvao da se vrate u domovinu i uključe u tehnološke korake koje pokreće ova zemlja.

Istanbul TEKNOFEST će biti zatvoren u ponedjeljak.

Izvor: Agencije