Turska na čelu Samita G20

Ali Babacan namjerava osnovati stranku zajedno s bivšim predsjednikom Abdullahom Gulom (EPA)

Turska je preuzela predsjedavanje Samitom vodećih svjetskih sila ekonomije G20 i pozvala Singapur, Španiju i Azerbejdžan da prisustvuju Samitu vodećih ekonomija u Antaliji sljedeće godine.

Turska će, tokom predsjedavanja, pokušati uključiti siromašne zemlje u donošenje važnih odluka, izjavio je Ali Babacan, zamjenik premijera Turske odgovoran za ekonomiju, prenosi Anadolija.

Spona između razvijenih i nerazvijenih

“Tri riječi će biti vodilje za Tursku tokom predsjedavanja Samitom 2015. godine: inkluzivnost, implementacija i reforme”, izjavio je Ali Babacan na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ankari.

“G20 okuplja lidere 90 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda i 80 posto svjetske trgovine. Predsjedavanje Samitom je velika šansa i velika odgovornost za Tursku. Kada je prije bilo zasjedanje G7, Turska se osjećala isključenom. Ne želimo da se tako osjećaju zemlje koje nisu članice G20”, naglasio je on.

Zamjenik premijera Republike Turske odgovoran za ekonomiju istakao je da Turska “želi da se G20 pozabavi zemljama koje nisu njegove članice”.

“Turska će izgraditi most između razvijenih ekonomija i nerazvijenih zemalja, kako bi se izborila sa nejednakostima”, zaključio je Babacan.

Samit u Antaliji

Članice G20 su Evropska unija i 19 država: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, SAD i Velika Britanija.

Samit će se sljedeće godine održati u Antaliji, kako je naveo Babacan, članice će razgovarati o jakoj i održivoj ekonomiji, investiranju u infrastrukturu, finansijskim zakonima, porezima, energiji, trgovini, zapošljavanju, klimatskim promjenama i borbi protiv korupcije.

Izvor:Agencije