Turska na jugoistoku napala kurdske položaje

U akciji učestvuje i deset borbenih aviona F16 (Reuters)

Jedan vojnik je ubijen, a dvojica su ranjena na početku opsežne kopnene i zračne ofanzive turske vojske na položaje kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske i sjeveru Iraka.

U operaciji učestvuju skoro dvije hiljade vojnika. Ciljevi bombardiranja su na planini Kato, rekao je izvor Reutersu, ukazujući da je mjesto napada u turskoj jugoistočnoj provinciji Sirnak.

Izvor je dodao da je u operaciju kao podrška poslano deset aviona F-16.

Za sada nema potvrde da je turska vojska prešla granicu sa Irakom, što je u prošlosti bio slučaj, navela je agencija.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što su borci iz zabranjene Kurdske radničke partije (PKK) u simultanim napadima ubili desetoricu pripadnika sigurnosnih službi.

Prema izjavama stanovnika prekogranične oblasti u sjevernom Iraku, iz koje pripadnici PKK-a izvode napade ka turskoj teritoriji, borbeni avioni su, također, bombardirali udaljenu oblast Dvele, u unutrašnjosti Iraka.

Pojačane borbe

U sukobima turske vojske i PKK-a, koja traži nezavisnost na većinski kurdskom jugoistoku, od 1984. ubijeno je više od 40.000 ljudi.

Borbe između tuskih snaga i PKK-a pojačane su posljednjih mjeseci, što neki turski dužnosnici i analitičari povezuju s haosom u susjednoj Siriji.

Turska, SAD i Evropska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom.

Pojedini turski službenici rekli su da ta organizacija dobija izravnu podršku od od sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i kurdskih grupa u Siriji.

Izvor: Agencije