Turska naredila hapšenje bivšeg agenta CIA-e

Fullera traže, između ostalog, zbog narušavanja ustavnog poretka, pokušaja svrgavanja Vlade Turske ili onemogućavanja njenog funkcionisanja (Anadolija)

Odjel za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Tužilaštva u Istanbulu izdao je nalog za hapšenje bivšeg službenika Centralne obavještajne agencije (CIA) Grahama E. Fullera u okviru istrage o organizaciji Fethullaha Gulena te u vezi s neuspjelim pokušajem puča 15. jula prošle godine u Turskoj.

Sud u Istanbulu u petak je potvrdio zahtjev Tužilaštva, u kojem se navodi da se osumnjičeni Fuller traži zbog narušavanja ustavnog poretka, pokušaja svrgavanja Vlade Republike Turske ili onemogućavanja njenog funkcionisanja, korištenja tajnih državnih informacija u svrhu političke ili vojne špijunaže, javlja Anadolija.

Istom istragom obuhvaćeni su i privrednik Osman Kavala, učesnik sastanka na kojem je planiran puč u julu 2016, Henry Barkey, službenik američkog konzulata u Istanbulu, Mezin Topuz te bivši zastupnik u turskom parlamentu iz redova Republikanske narodne partije (CHP) Aykan Erdemir.

Izručenje Gulena

Turska od SAD-a traži da izruči Fethullaha Gulena, turskog imama, koga vlasti optužuju da stoji iza puča. Washington zasad tvrdi da ne postoji dovoljno dokaza za njegovu deportaciju. 

Fullera optužuju da je pomogao Gulenu u selidbi u SAD, te da je pozitivno pisao o njemu, javlja Hina.

Turski zvaničnici pokrenuli su brojne istrage o američkim službenicima, uključujući istragu protiv američkog državnog tužioca Preeta Bhararu i njegovog nasljednika Joona H. Kima, koji su uključeni u proces protiv dva turska državljanina u New Yorku zbog kršenja sankcija Iranu.

Tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarrab na suđenju u New Yorku u četvrtak kazao je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok je bio premijer, odobrio transakcije za izbjegavanje američkih sankcija Iranu.

Dan kasnije turski premijer Binali Yildirim rekao je kako se nada da će Zarrab “odustati od svoje pogreške” u svjedočenju.

Sve gori odnosi NATO saveznika

Zarrab je priznao krivicu i sarađuje s tužiocima na suđenju zvaničniku turske državne banke Halkbank Mehmetu Hakanu Atilli.

Predmet turske istrage jest i Charles Schumer, vođa demokratske manjine u Senatu, kao i bivši direktor CIA-e. Turske vlasti, navodno, traže i hapšenje američkog akademika Henryja Barkeyja, zbog povezanosti s pokretačima puča, javlja Hina.

Na osnovu takve optužbe u turskim zatvorima već je 50-ak hiljada ljudi. Među njima su i dva zaposlenika američkih diplomatskih misija i jedan kršćanski pastor. 

Odnosi dvije NATO saveznice sve su gori i zbog slučaja iranskih sankcija i američke podrške sirijskim kurdskim borcima, a koje Ankara smatra teroristima. 

Izvor: Agencije