Turska nastavila operaciju ‘Maslinova grančica’ u Siriji

Turski predsjednik je poručio kako će njegove snage brzo završiti operaciju u Afrinu (AP)

Turske oružane snage zauzele su 11 položaja sirijskih Kurda u provinciji Afrin i uspostavile bazu za nastavak operacije “Maslinova graničica”, prenose agencije, pozivajući se na turske medije.

Vojska Turske, zajedno s pripadnicima opozicione Slobodne sirijskoj armiji, u nedjelju je, prvog dana kopnene operacije u Afrinu, zauzela ukupno 11 sela i uzvišenja i prodrla u provinciju sa njene sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane.

Ulazak turske vojske u Afrin uslijedio dan nakon što je ova euroazijska država pokrenula zračne udare u toj regiji, gađajući snage kurdskih jedinica YPG, koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Legitimne turske brige

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši kako je njegova država riješena da tu oblast očisti od YPG-a, grupe koju Ankara smatra terorističkom.

Premijer Turske Binali Yildirim je ranije izjavio kako Turska namjerava stvoriti “sigurnu zonu” od 30 kilometara duž granice sa Sirijom u provinciji Afrin i da Slobodnoj sirijskoj armiji, koju podržava Ankara, tamo osigura kontrolu nad 10.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Ministar odbrane SAD-a James Mattis kazao je kako je Turska obavijestila Washington kako će krenuti sa zračnim udarima u Siriji protiv kurdskih snaga koje podržava SAD.

“Turska je otvorena”, rekao je Mattis, dodavši kako je Ankara obavijestila SAD da će krenuti s vojnom operacijom, prenijela je agencija Reuters.

Američki ministar odbrane iznio je očekivanje kako će se naći rješenje.

“Turska ima legitimne sigurnosne brige”, kazao je Mattis i istakao kako je to jedina država, saveznik NATO-a, s aktivnim pobunjeničkim snagama unutar svojih granica.

SAD rasporedio svoje snage

Upitan da li je zabrinut zbog situacije, Mattis je rekao: “Mi smo podigli našu budnost. Naši najviši nivoi su uključeni… I radimo na tome.”

Sa druge strane, SAD je rasporedio svoje snage u Siriji kako bi se osiguralo da će se oružje koje je Washington osigurao biti upotrijebljeno protiv pobunjenika, a ne Turske.

To će omogućiti koaliciji predvođenoj SAD-om da pobijedi oružanu grupu Islamska država Irak i Levant, dodao je Mattis.

Izvor: Agencije