Turska: Nastavljeno suđenje američkom svećeniku

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i od tada se nalazi u pritvoru (Anadolija)

Suđenje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu, optuženom za podršku “terorističkim organizacijama i povezanost s njima, nastavljeno je u petak u zapadnoj turskoj provinciji Izmir.

Brunson je iz kućnog pritvora, u kojem boravi od 25. jula, uz mjere sigurnosti, doveden u zgradu suda u četvrti Aliaga u Izmiru, prenosi Anadolija.

Turski sud je u augustu po treći put odbio zahtjev za ukidanje kućnog pritvora i zabrane napuštanja zemlje pastoru Brunsonu.

Nakon što je Drugi krivični sud u Izmiru prije dva dana donio jednoglasnu odluku prema kojoj se za Brunsona nastavlja kućni pritvor, kao i zabrana napuštanja zemlje, njegov advokat Ismail Cem Halavurt podnio je žalbu Trećem krivičnom sudu, koji je također, odbio žalbu.

 

Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i od tada se nalazio u pritvoru.

Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist organizacije predvođene imamom Fethullahom Gulenom, koju Turska optužuje za pokušaj puča u toj zemlji.

Na zahtjev tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera pretvorena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu s članovima Gulenove organizacije.

Izvor: Agencije