Turska neće isplatiti odštetu Kipru

Sud je naložio da Turska treba isplatiti novac Kipru kao odštetu za tursku invaziju na otok prije 40 godina (EPA)

Turska nema namjeru isplatiti odštetu od 90 miliona eura Kipru po presudi Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Sud je prethodno naložio da Turska treba isplatiti novac Republici Kipar kao odštetu za tursku invaziju na otok prije 40 godina.

U presudi je Turskoj naređeno da plati 30 miliona eura odštete rođacima onih koji su nestali u operaciji i 60 miliona eura odštete grčkim Kipranima zbog podjele otoka.

“Način na koji je Sud donio odluku i njegova komunikacija sa zemljom koju Turska ne priznaje po međudržavnim standardima ne smatramo obavezujućim, u tom kontekstu ne smatramo potrebnim ni plaćanje izrečene kazne”, kazao je Davutoglu, navodi Agencija Anadolija.

Nakon sastanka sa šefom liberijske diplomatije Augustineom Kpeheom Ngafuanom, Davutoglu je održao zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je na novinarsko pitanje o presudi Evropskog suda o Kipru kazao da Turska zbog niza propusta ne smatra obvezujućom tu presudu, kao ni plaćanje izrečene svote novca.

‘Sud prešao granice’

Ukazavši na činjenicu da je Sud prvi put izrekao neku presudu o političkom sporu dvije zemlje, Davutoglu je kazao da je taj sud tako prešao granice svojih ovlasti i dodao da niti jedan sud ne može Turskoj nametnuti neku obavezu prema državi koju ona ne priznaje.

Davutoglu je također podsjetio da je riječ o presudi zbog nestalih 1.492 osobe u tom periodu, ali da je ona donesena prije utvrđivanja činjeničnog stanja i da ne obuhvata nestale na svim stranama.

Osvrnuvši se i na vremensko tempiranje sporne presude Evropskog suda pravde, Davutoglu je kazao da je na dnevnom redu tog suda mnogo važnih procesa koji su na čekanju.

“Turska nikada neće prihvaćati pritiske sudova o kiparskom ili bilo kojem drugom pitanju. Evropa i svi krugovi koji su pristrasni u tom procesu trebaju znati da je rješenje kiparskog pitanja za stolom u Kipru. Za taj stol se mora sjedati sa dobrim namjerama. Drugi načini će, umjesto koristi, donijeti mnogo više štete”, zaključio je Davutoglu.

Kipar je podijeljen od 1974. godine – pošto je Turska poslala vojsku nakon puča kiparskih Grka koji su organizirale pristalice ujedinjenja otoka sa Grčkom – na Republiku Kipar na jugu i otcijepljeni turski entitet na sjeveru otoka koji priznaje samo Ankara.

Izvor: Agencije