Turska neće u ofanzivu na Raqqu ako Kurdi budu uključeni

Turska smatra da je PYD i njegovo vojno krilo YPG povezano sa Radničkom partijom Kurdistana (Reuters)

Ankara neće biti dio operacije međunarodne koalicije u zauzimanju Raqqe, grada kojeg Islamska država Irak i Levant (ISIL) smatra svojom prijestolnicom, ukoliko u nju budu uključene snage sirijskih Kurda, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulumus.

Turska je “napravila model” za uspješnu borbu protiv “džihadista” u Siriji, što navodi na to da bi on trebao biti primjenjivan za poraz ISIL-a, dodao je Kurtulumus. 

Istakao je oslobađanje gradova al-Bab i Jarabulus u provinciji Halep, koje je izvedeno uz pomoć turske vojske. Dodao je i da je Ankara spremna podržati antiterorističke operacije da oslobodi ISIL-ovo uporište Raqqu u ofanzivi koju će predvoditi SAD. 

Međutim, Turska će se samo boriti uz “umjerenu opoziciju” u Siriji, istaknuo je Kurtulumus, rekavši da učešće kurdskih snaga u operaciji međunarodne koalicije da se pobijedi ISIL ne dolazi u obzir za Ankaru. 

“Ako kažete ‘dovest ćemo PYD [Stranka demokratskog jedinstva] da uništimo ISIL’ – Turska to nikada neće dozvoliti. Nećemo se uključivati u takvu operaciju”, rekao je Kurtulumus.

Stav SAD-a i Rusije

Dodao je da je operacija u Siriji pitanje i zaštite turskih granica i nacionalne sigurnosti, te da su o sporu oko učešća kurdskih snaga razgovarali sa SAD-om i Rusijom. 

“Ako mir nije uspostavljen u Siriji, neće biti regionalnog mira. Ako nema regionalnog mira, nema svjetskog mira”, zaključio je. 

Turska smatra da je PYD i njegovo vojno krilo YPG, koje je imalo ključnu ulogu u borbi protiv ISIL-a na sjeveru Sirije, povezano sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja djeluje u Turskoj i Iraku. 

Ankara, SAD i EU smatraju PKK terorističkom organizacijom, dok Washington podržava YPG u Siriji. Rusija nijednu od ovih grupa ne smatra terorističkim. 

Izvor: Agencije