Turska negira prelazak ISIL-a preko svoje teritorije

Turski predsjednik oštro odgovorio na kurdske izjave da su borci ISIL-a prešli preko turske teritorije (AFP)

Turska je osudila napade koje je skupina Islamska država Irak i Levant u četvrtak izvela na sirijski kurdski grad Kobani, nazivajući “klevetom i propagandom” kurdske izjave da su borci te skupine prešli preko njezina teritorija.

“Osuđujemo gnusni napad terorističke organizacije ISIL, uperen protiv nedužnih civila u Kobaniju”, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u govoru u četvrtak kasno navečer.

Optužbe da su borci ISIL-a ušli u Kobani iz Turske nazvao je “klevetom i propagandom”.

“Nitko nema pravo povezivati Tursku s terorističkim ogranizacijama”, istaknuo je, prenosi Hina.

Kurdi: Nejasan stav Vlade

Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, borci ISIL-a su iznenada napali Kobani, gdje su u razmaku od nekoliko sati izveli tri bombaška napada.

Borbe još bjesne u središtu grada.

Barem 57 ljudi je poginulo u napadu u četvrtak, 35 Kurda i 22 pripadnika ISIL-a, dodaje SOHR.

Turske vlasti su u bolnicama u Surucu, turskom gradu nasuprot Kobaniju, zabilježile četvero mrtvih i 135 ranjenih, među onima koji su nakon napada prevezeni na njihov teritorij, prema najnovijem izvješću.

Čelnici glavne kurdske stranke u Turskoj iskoristili su napade na Kobani kako bi još jednom upozorili na nejasno stajalište Turske vlade prema pobunjeničkim skupinama koje vode rat protiv režima u Damasku.

“To nije novost, ISIL odavno koristi turski teritorij za ulazak i izlazak [iz Sirije]”, rekla je novinarima Figen Yuksekdag, supredsjednica Republikanske narodne stranke.

Prigovori zapadnih zemalja

Erdogan je oštro reagirao na izjave iz HDP-a, zatraživši od njega da se “sam distancira od terorizma”, misleći pritom na povezanost kurdske stranke s pobunjenicima Radničke stranke Kurdistana.

Zapadne zemlje redovito predbacuju Turskoj vladi da ne ulaže mnogo napora u kontrolu svoje granice sa Sirijom, da bi ondje zaustavila priliv boraca koji se pridružuju redovima pobunjenika.

Uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije, koju predvode Sjedinjene Američke Države, kurdske milicije su u siječnju potisnule borce ISIL-a iz Kobanija, nakon više od četiri mjeseca žestokih borbi, koje su pokrenule egzodus 200.000 izbjeglica, uglavnom kurdskih, u Tursku.

Izvor: Agencije