Turska nije odustala od kupovine ruskog sistema S-400

Kremlj navodi da prodaja američkih sistema Patriot Turskoj neće uticati na sporazum između Moskve i Ankare o isporuci S-400 (EPA)

Turska nije promijenila svoju odluku da kupi raketni odbrambeni sistem S-400 od Rusije, ali pozdravlja odluku State Departmenta kojom joj Sjedinjene Američke Države odobravaju moguću nabavku američkog raketnog sistema Patriot, izjavila su Reutersu dva turska zvaničnika.

Jedan od njih je ovu odluku američke administracije opisao kao pozitivan signal u rješavanju problematičnih odnosa Ankare i Washingtona i dodao da Turska sada iščekuje sljedeći potez SAD-a, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da prodaja američkih raketnih sistema Patriot Turskoj ni na koji način neće uticati na sporazum između Moskve i Ankare o isporuci S-400.

Prodaja Patriota

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država odobrilo je prodaju Turskoj 3,5 milijardi dolara vrijedan protuzračni i proturaketni sistema Patriot, javlja Anadolija.

Agencija za odbrambeno-sigurnosnu saradnju pri američkom Pentagonu saopćila je da je State Department odobrio da se Turskoj proda 80 projektila Patriot MIM-104E usmjerenih na rakete GEM-T, zatim 60 projektila PAC-3 i sve popratne opreme.

O odobrenju prodaje informiran je i američki Kongres.

Paket, čija je prodaja odobrena, sadrži i radarske sisteme 4AN/MQP-65 te četiri kontrolna sistema, deset antenskih setova, 20 lansirnih rampi M903, pet elektrocentrala, opremu za komunikacije, testiranja, programske i operativne sisteme.

U saopćenju se navodi kako će odobrenom prodajom biti znatno unaprijeđen kapacitet i fleksibilnost turskog protuzračnog sistema.

Izvor: Agencije