Turska: Nova hapšenja članova pokreta Hizmet

Turska je ranije izdala potjernicu za Fetullahom Gulenom, optuženim za pokušaj državnog udara (EPA)

Turska policija uhapsila je najmanje 18 osoba u akciji koja se u toj zemlji provodi protiv “paralelne države”.

Prema nalogu tužilaštva u Istanbulu, policijski timovi za borbu protiv organiziranog kriminala rano u utorak pokrenuli su istovremene akcije u 13 gradova, uključujući Istanbul i Ankaru.

Istanbulsko tužilaštvo izdalo je naloge za hapšenje ukupno 27 policajaca, prenosi Anadolija.

Među privedenima su bivši šef turske policije za borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala Mehmet Yesilkaya, njegov zamjenik Osman Balci te drugi visoki zvaničnici policije.

Privedene osobe sumnjiče se za povezanost s organizacijom FETO ili pokretom poznatijim kao Hizmet, za koji su u više institucija bile vezane “paralelne strukture” na čelu s Fethullahom Gulenom, prvoosumnjičenim u spomenutoj istrazi.

Gulenu poništen pasoš

Tužilaštvo u Istanbulu zatražilo je u martu ove godine lišavanje slobode Gulena, kojeg tereti za više nezakonitih aktivnosti.

Turske vlasti zatražile su 2. februara od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelene karte” Gulenu, kojemu je 28. januara 2015. godine, po osnovu “davanja lažnog iskaza”, poništen i turski pasoš.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženim za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara s ciljem rušenja vlade na čelu s Recepom Tayyipom Erdoganom, tada premijerom a sadašnjim predsjednikom države.

Posredovanjem Ministarstva vanjskih poslova Turska je zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Izvor: Agencije