Turska o Jerusalemu: Arapske države boje se kritikovati SAD

Çavuşoğlu: 'Pozvat ćemo države koje još nisu priznale Palestinu da to sada urade. Želimo da SAD odustane od svoje greške.' (EPA)

Turska je kritikovala, kako kažu zvaničnici te države, slabašnu arapsku reakciju na američku odluku o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela, te kazala pred samit muslimanskih država u Istanbulu u srijedu da je neke arapske države strah da ne naljute Washington, prenosi agencija Reuters.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, koji je optužio Sjedinjene Američke Države da ignorišu palestinska potraživanja za Istočnim Jerusalemom, kao i međunarodno pravo, pozvao je čelnike više od 50 muslimanskih država da zajedno pošalju odgovor.

Kako navodi Reuters, Jerusalem, gdje se nalaze sveta mjesta Jevreja, kršćana i muslimana, dom je trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane i u srcu je izraelsko-palestinskog spora decenijama.

Objava američkog čelnika Donalda Trumpa prošle sedmice o priznavanju ovog grada kao prijestonice Izraela naljutila je mnoge muslimanske države, ali malo ih je odaslalo upozorenja kao što je to uradila Turska, koja je upozorila da će ovaj Trumpov potez “gurnuti svijet u beskrajnu vatru”.

“Neke arapske države slabo su odgovorile. Čini se da ih je veoma strah SAD-a”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu i dodao da neke od država još nisu potvrdile dolazak delegacije na samit u Istanbulu.

Priznati Palestinu

Rekao je i da će u grad na Bosforu doći ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, dok Saudijska Arabija još nije javila na koji će način učestvovati u samitu. Sve tri države imaju osjetljive kontakte s Turskom jer smatraju da vladajuća Erdoğanova stranka AKP ima veze s regionalnim pokretima kojima se oni protive.

Još neke države nisu kazale koga šalju, navodi Çavuşoğlu i dodaje da se na sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) mora usprotiviti, kako je rekao, mentalitetu Washingtona “Ja sam supersila, ja smijem sve uraditi”.

“Pozvat ćemo države koje još nisu priznale Palestinu da to sada urade. Želimo da SAD odustane od svoje greške”, istakao je turski šef diplomatije. 

Izvor: Agencije