Turska od Rijada još čeka odgovore na pitanja o Khashoggijevom ubistvu

SAD je koristio 'Zakon Magnitsky', prema kojem se nameću sankcije onima koji krše ljudska prava u Rusiji i drugim zemljama (EPA)

Turski ministar pravde Abdulhamit Gul izjavio je u četvrtak da Saudijska Arabija još nije odgovorila na pitanja Turske o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Govoreći u Ankari, tražio je veću saradnju saudijskih vlasti u otkrivanju detalja o ubistvu.

Rekao je da je odgovornost za to djelo “neizbježna” i ne može biti “zataškana” te da Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Glasnogovornik vladajuće turske Partije pravde i razvoja Omar Celik rekao je u srijedu da Khashoggijevo ubistvo ne bi bilo moguće bez naredbe nekoga iz vrha saudijske vlasti.

Donald Trump prekinuo šutnju

Rekao je da Turska neće dopustiti nikome da zataška ubistvo novinara, dodajući da nije moguće da saudijski zvaničnici još ne znaju gdje je tijelo.

Američki predsjednik Donald Tramp suočava se s ogromnim pritiskom da nešto preduzme protiv Saudijske Arabije zbog Khashoggijevog ubistva.

Grupa senatora iz obje američke stranke poziva da istraga o ubistvu novinara bude završena što prije.

Trump je prekinuo šutnju kad je riječ o smrti saudijskog novinara.

Na pitanje je li se osjetio iznevjerenim zbog toga što Saudijska Arabija negira njegovo ubistvo odgovorio je: “Ne, oni nisu mene iznevjerili. Samo se nadam da će ovo biti riješeno. Mnogo je činjenica i sagledavamo mnogo stvari. Nisu oni mene iznevjerili, ali možda jesu sami sebe. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.”

Pokreću primjenu ‘Zakona Magnjickog’

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je da je riječ o krivičnom djelu, za koje neko mora odgovarati.

“Obećali su da će to uraditi, a već je prošlo mnogo vremena. Vidjet ćemo kakve će korake preduzeti.”

Kongres vrši sve veći pritisak na Trumpa da nešto preduzme.

Grupa republikanskih senatora poslala je američkom predsjedniku pismo u kojem od njega zahtijeva da prekine razgovore sa Saudijskom Arabijom o civilnoj upotrebi nuklearne energije.

Senat je već poslao pismo Trumpu, pokrećući primjenu “Zakona Magnjickog”, prema kojem predsjednik mora istražiti ubistvo i nametnuti sankcije ako se utvrdi odgovornost.

Bijesni kongresmeni iz obje stranke

Prema tom zakonu, predsjednik mora reagirati u roku četiri mjeseca.

Međutim, u drugom pismu grupa kongresmena iz obje stranke zahtijeva da istraga bude okončana što prije.

Primjena tog zakona mogla bi se dogoditi tek nakon izbora za Kongres jer dotad to tijelo ne zasjeda.

No, bez obzira na rezultate izbora, Trump će se morati suočiti sa članovima Kongresa, koji su bijesni, a taj bijes ovog puta dolazi iz obje stranke.

Glavni tužilac Istanbula Irfan Fidan u srijedu je saopćio da je Jamal Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra u tom turskom gradu.

Dodao je da je to ubistvo s predumišljajem.

‘Khashoggijevo tijelo isječeno i bačeno’

Rekao je i da je Khashoggijevo tijelo potom isječeno i bačeno.

U saopćenju se dodaje da nije došlo do konkretnih rezultata u razgovorima glavnog tužioca Fidana ove sedmice u Istanbulu sa saudijskim javnim tužiocem Saudom al-Mojebom.

To saopćenje prva je javna potvrda nekog turskog zvaničnika da je Khashoggi ugušen, a njegovo tijelo raskomadano.

Izvor: Agencije