Turska od SAD-a dobija raketni sistem HIMARS

Američki sistem HIMARS ima domet 90 kilometara (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu potvrdio je da će ta zemlja od Sjedinjenih Američkih Država dobiti raketni sistem HIMARS, raketni bacač instaliran na vojno vozilo, te da će biti poslan na tursko-sirijsku granicu radi borbe protiv grupe Islamska država Irak I Levant (ISIL), prenosi Daily Sabah.

Cavusoglu je kazao kako će Turska dobiti HIMARS u maju i kako se nada da će taj raketni sistem pomoći umjerenoj sirijskoj opoziciji.

“Naš prioritet je očistiti 98 kilometara prostora kod Manbija. Tu teritoriju zauzeo je ISIL. Kada to uradimo, to će postati sigurna zona. Nedavno su Barack Obama i Angela Merkel kazali da su protiv sigurnih zona u Siriji i mi slično mislimo. Zapad smatra da zna sve i Evropa stalno ponavlja tu grešku. Sve što smo mi rekli šta će se desiti u Siriji i desilo se”, istakao je ministar.

Više vojnika za borbu protiv ISIL-a

Kazao je kako sukobi u Siriji moraju prestati da bi se u tu zemlju poslalo još vojnika koji bi se borili protiv ISIL-a.

“Moramo podržavati umjerenu opoziciju. Američki sistem HIMARS ima domet 90 kilometara. Dogovorili smo se sa SAD-om o preuzimanju regije Manbij. Njenim oslobađanjem i podrškom umjerenoj opoziciji bili bismo u mogućnosti u Siriju poslati još vojnika u borbu protiv ISIL-a”, izjavio je Cavusoglu.

Na upit novinara jesu li tačne tvrdnje da SAD ima direktan kontakt s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), Cavusoglu je kazao da to moraju pitati čelnike te zemlje.

Izvor: Agencije