Turska odbacila Putinovu izjavu

Komemoraciji u Armenskoj prijestolnici prisustvovalo je 60 delegacija raznih zemalja, među njima i predsjednik Rusije (EPA)

Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vrijeme Otomanske imperije genocid.

“Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog stoljeća… mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije”, navodi u saopćenju tursko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik je na komemoraciji u Erevanu istakao je da je stav Moskve da je nad Armencima počinjen genocid nepromijenjen, te da je u pitanju nešto što ne može da se opravda.

“Rusija ostaje dosljedna, uvijek smo vjerovali da ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi”, kazao je on na obilježavanju 100. godišnjice masakra nad Armencima.

Erdogan: Spremni smo otvoriti i vojnu arhivu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na Samitu mira u Istanbulu izjavio je da su tvrdnje Armenaca u vezi s događajima iz 1915. godine kao i brojke koje se iznose – neutemeljene.

Podsjećajući da je Evropska unija (EU) predložila da Turska otvori arhive u vezi s događajima iz 1915. godine, Erdogan je kazao kako je Turska odavno poručila kako je spremna otvoriti i vojnu arhivu, prenosi Anadolija.

“Želim poručiti EU-u: Nama predlažu da otvorimo arhive. Ja sam 12 godina bio premijer i skoro godinu predsjednik i gdje god sam išao, na međunarodnim sastancima i na svakom sastanku u Turskoj sam govorio da smo spremni otvoriti arhive!”, rekao je Erdogan.

“Uvijek govorim da ima blizu milion dokumenata o tome. Isto tako, neka i Armenija otvori svoje arhive. Ako imaju i druge zemlje, neka i one otvore svoje arhive. Štaviše, idemo i dalje, mi smo spremni otvoriti i vojnu arhivu”, dodao je.

Zajednička komisija

Erdogan je prošle sedmice, nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je stradanje Armenaca okarakterisao kao genocid, izrazio spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje s početka 20. stoljeća.

Predsjednik Armenije Serž Sarksijan rekao je jučer da je spreman na normalizaciju odnosa s Turskom, dva mjeseca nakon što je povukao mirovni sporazum iz Parlamenta, optužujući Tursku za nedostatak političke volje da se okonča stogodišnja netrpeljivosti između dviju zemalja.

Sporni događaji iz 1915. godine datiraju iz Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva, koji je živio u Osmanskom carstvu, pridružio Rusima koji su upali na turski teritorij i pobunili se. Ti događaji su godinama predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške za tvrdnju da su Armenci tada bili žrtve genocida, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih događanja trebali dati historičari.

Izvor: Agencije