Turska odbacuje navode o špijunskim aktivnostima imama

U pretresima kuća četverice imama u Njemačkoj zaplijenjena su dva računara (Arhiva)

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez odbacio je u izjavi novinarima navode o špijunskim aktivnostima turskih imama u Njemačkoj, zbog kojih su izvršeni pretresi u njihovim domovima.

Gormez je naglasio da nikada nijednom imamu pri Upravi za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj nije bila dozvoljena bilo kakva aktivnost mimo obaveza unutar vjerske zajednice.

Kazao je kako nikad nije zabilježen nijedan slučaj u vezi s aktivnostima imama koji bi mogao biti okarakteriziran kao ilegalan.

“Prema tome, upotrebljavanje vjerskih službenika i vjerskih zajednica u dnevnopolitičke svrhe apsolutno je neprihvatljivo”, rekao je on u Ankari.

Nepostojanje špijunskih aktivnosti

Podsjećajući da su u pretresima kuća četverice imama zaplijenjena i dva računara u vlasništvu dvojice imama, Gormez je rekao kako je najgora moguća lažna optužba za jednog vjerskog službenika upravo to da na bilo koji način zadire u privatnost drugih ljudi.

Stoga su, kako je rekao Gormez, takvi navodi neprihvatljivi.

Rekao je i kako je nerazumljivo da se događaju racije i pretresi dva dana nakon što je vrhovni pravosudni organ u tom smislu, Vijeće za zaštitu Ustava, donio zaključak o nepostojanju špijunskih aktivnosti.

Dodao je kako je za spomenute navode korišten dopis koji je Uprava uputila svim svojim službenicima izvan Turske, a u kojem je zatraženo da se obrati pažnja na moguće zloupotrebe vjere kako bi se spriječio svaki vid nasilja uoči 9. euroazijskog islamskog samita.

Naveo je da vjerski službenici sve svoje aktivnosti provode u skladu s međunarodnim pravom, zakonima država u kojima borave i daleko od svake vrste ekstremizma, jačajući pritom socijalni mir i suživot.

“Ni u jednoj džamiji za cijelih 40 godina nije zabilježen nijedan događaj koji bi naštetio sigurnosti društva u cjelini ili kulturi zajedničkog življenja”, rekao je Gormez te neprihvaljivim okarakterizirao i “takmičenje u islamofobičnoj mržnji u predizbornim kampanjama u Evropi”.

Zaštita muslimana

Gormez je zaključio kako Uprava za vjerske poslove Turske ne pravi razlike među terorističkim organizacijama i nastoji muslimane zaštititi od takvih organizacija.

“Ne može biti razlike među teroristima ili terorističkim organizacijama u smislu ‘ovi su dobri, a ovi drugi loši’. Islamska zajednica jednako gleda ne sve terorističke organizacije i nastoji zaštititi muslimane i sve ljude od nasilja i utjecaja ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], čije se metode ne podudaraju s osnovnim načelima islama. Isto tako muslimane i sve ljude štiti od FETO-a, terorističke organizacije, koja zloupotrebom vjerskih osjećaja narušava ustavni poredak i sistem sigurnosti”, rekao je Gormez.

Osumnjičeni imami su, navodno, po nalogu vlasti u Ankari, pratili aktivnosti sljedbenika imama Fethullaha Gulena u Njemačkoj i te informacije prosljeđivali turskom konzulatu u Dusseldorfu.

Turska vlada smatra Gulena, koji živi u SAD-u, inicijatorom neuspjelog prošlogodišnjeg puča u Turskoj.

Protiv udruženja Ditib, koje je u Njemačkoj odgovorno za većinu vjerskih objekata za turske vjernike, a organizira i jezičku nastavu, već su se prije nekoliko sedmica pojavile optužbe za špijunažu.

Izvor: Agencije