Turska odbila pozive da zatvori bazu u Kataru

Pet oklopnih vozila i 23 pripadnika stigli su u Dohu, u sklopu razmještaja turskih oružanih snaga (Reuters)

Turska je odbacila poziv arapskih država da zatvori svoju vojnu bazu u Kataru, kazavši kako je baza garant sigurnosti u Zaljevu i zahtjevi za njeno zatvaranje predstavljaju miješanje u veze Ankare i Dohe.

Ministar odbrane Turske Fikri Isik kazao je turskoj televiziji NTV kako još nije vidio zahtjev za zatvaranje baze, ali je jasno istakao da njegova država nema planove revidirati sporazum s Katarom iz 2014. godine, koji je osnova uspostavljanja baze.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što su Saudijska Arabija i druge arapske države koje bojkotiraju Katar zbog navodne podrške “terorizmu” izdale listu zahtjeva, uključujući i zatvaranje ove vojne baze.

Manevri nakon Bajrama

“Ako postoji takav zahtjev, on predstavlja miješanje u bilateralne odnose. Baza u Kataru ujedno je i baza Turske i ona je tu kao zaštita sigurnosti Katara i regije. To je veoma važna vojna baza i nijednoj državi ne bi trebala smetati”, istakao je Isik.

Pet oklopnih vozila i 23 pripadnika vojske stigli su u četvrtak u Dohu, u sklopu razmještaja turskih oružanih snaga po dogovoru o vojnoj obuci i saradnji.

Kako navodi list Hurriyet, u Kataru je otprije 88 turskih vojnika.

List dodaje da bi zajednička vježba turskih i katarskih snaga trebala biti realizirana nakon muslimanskog praznika, Ramazanskog bajrama, koji počinje u nedjelju, te da će s vremenom u ovoj zaljevskoj državi biti 1.000 turskih vojnika.

Turska vojna baza u Kataru prva je turska vojna ispostava u arapskom svijetu.

‘Nehumano i protivno islamskim vrijednostima’

“Turski vojni sporazum s Katarom nije novost, no nakon što je došlo do eskalacije tenzija u Zaljevu, Turska je ubrzanim postupkom u parlamentu odredila razmještaj vojske u Dohi kako bi ojačala katarski moral. Prema dogovoru, približno 600 turskih vojnika obučavat će katarske snage”, iz Istanbula javlja Al Jazeerina novinarka Sinem Koseoglu.

Turska je najglasnija u podršci Kataru od 5. juna, kada je počeo spor u Zaljevu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan okarakterizirao je izolaciju Katara kao “nehumanu i protivnu islamskim vrijednostima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije