Turska odgovorila Izraelu: Jevreji trebaju zahvaliti Osmanskom carstvu

Erdogan je kazao da su aktuelni potezi Izraela u Jerusalemu pokušaj potpune okupacije i uzimanja Al-Aqse iz ruku muslimana (Anadolija)

Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Huseyin Muftuoglu oštro je osudio izjave svog izraelskog kolege u vezi s posljednjim događanjima u kompleksu Al-Aqsa, te mu poručio da bi se “Židovi trebali zahvaliti na nemjerljivoj toleranciji u osmansko vrijeme”.

“Pripadnici svih religija u osmansko vrijeme stoljećima su uživali slobodu vjeroispovijesti. Židovi bi ponajviše trebali zahvaliti na nemjerljivoj toleranciji u osmansko vrijeme. Osim toga, danas u Republici Turskoj su njihova prava na slobodu vjeroispovijesti pod zaštitom države”, podsjetio je Muftuoglu.

Prethodno je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emmanuel Nahshon poručio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu kako su “dani Otomanskog carstva davno prošli, a prijestolnica židovskog naroda je bila i uvijek će biti Jeruzalem”.

“Za razliku od proteklih godina, to je grad čija vlast je posvećena sigurnosti, slobodi, vjerskim slobodama i poštivanju prava svih manjina. Onaj koji živi u staklenoj kući ne bi trebao bacati kamenje. Izjave turskog predsjednika Erdogana u obraćanju aktivistima njegove stranke su otkačene, neutemeljene i iskrivljene. Bolje bi mu bilo da rješava probleme i poteškoće u njegovoj zemlji”, kazao je Nahshon, prenosi Haaretz.

Odgovorio mu je Muftuoglu rekavši kako je “jasno da pokušaji prikrivanja činjenice da je Istočni Jeruzalem pod okupacijom, u vrijeme kada okupacija Zapadne obale i Gaze obilježava 50. godišnjicu, što neće doprinijeti poboljšanju odnosa između Palestine i Izraela”. 

“Dužnost Izraela je sada u skladu sa zdravim razumom ukloniti sve prepreke ispovijedanju vjere u Harem-i-Sherifu u Jeruzalemu”, poručio je Muftuoglu.

Erdogan je u utorak optužio Izrael da koristi mjere sigurnosti i borbu protiv terorizma kao opravdanje da preotme kontrolu nad svetim mjestima u Jeruzalemu od muslimana. 

Palestinci tvrde da Izrael pokušava utemeljiti kontrolu nad svetištem, dok Izrael negira te tvrdnje insistirajući na tome da su mjere sigurnosti uvedene da bi se izbjegli budući napadi.

Iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je saopćeno: “Zanimljivo je šta bi Erdogan kazao stanovnicima sjevernog Kipra ili Kurdima. Erdogan je posljednja osoba koja može propovijedati Izraelu”.

Kritike Erdogana

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Ankari da je Al-Aqsa treća po značaju džamija za cijeli islamski svijet, te je najoštrije osudio poteze vlasti Izraela kada je u pitanju taj vjerski kompleks.

Turski predsjednik i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja je u obraćanju članova stranke kazao da su aktualni potezi Izraela u Jerusalemu pokušaj potpune okupacije i uzimanja Al-Aqse iz ruku muslimana.

Kazavši da su preci Turaka tijekom četiri stoljeća s velikom pažnjom brinuli o kompleksu Al-Aqse u Jerusalemu i omogućavali vjerske i druge slobode svima, Erdogan je kazao da Turska danas traži da se poštuju prava Palestinaca u potpunosti.

“Rekao sam to i izraelskom predsjedniku. Mi nećemo tolerirati da muslimani koji idu na molitvu u Al-aksu budu tretirani kao teroristi”, poručio je predsjednik Turske, prenosi Anadolija.

Erdogan je kazao da je razlog tome što izraelski vojnici olako skrnave Al-Aqsu i prolijevaju krv muslimana.

Izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u kompleks džamije Al-Aqsa, koje navodno mogu identificirati naoružane ljude koji pokušavaju ući na to područje.

Kod Lavljih vrata 14. srpnja se odigrao napad, kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca, a potom su upucani.

Kako je AP ranije prenio, Izrael navodi da su kamere “alternativa” metalnim detektorima, čije postavljanje je izazvalo nasilje u tom području tokom vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu sigurnosnu mjeru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad Al-Aqsom.

Izvor: Agencije