Oglasi

Turska odobrila Rusiji izgradnju 'Južnog toka'

Turska je dala Rusiji zvaničnu dozvolu za polaganje gasovoda 'Južni tok' u teritorijalnim vodama Turske u Crnom moru.
Južni tok osmišljen je s ciljem da počne dopremati 63 milijardi prostornih metara plina godišnje iz kaspijske regije u Evropu u 2015. godiniEPA

Turska i Rusija postigle su dogovor o dodjeli konačne dozvole za izgradnju plinovoda Južni tok, kojim će se ruski plin dopremati iz Crnog mora u Evropu, kazali su za Reuters dužnosnici turske vlade.

Južni tok osmišljen je s ciljem da počne dopremati 63 milijardi prostornih metara plina godišnje iz kaspijske regije u Evropu u 2015. godini, čime bi se zaobišle tranzitne zemlje kao što su Ukrajina i Bjelorusija.

Taj 15,5 milijardi eura vrijedan projekt konkurent je projektu Nabucco, kojeg podupire Evropska unija.

Dužnosnici turske vlade su kazali da je u utorak u Ankari postignut sporazum u razgovorima između turskog ministra energetike Tanera Yildiza i dužnosnika ruskog Gazproma.

Putin potpisao sporazum

"Potpisivanje će biti održano danas u Moskvi vezano za neka pitanja uključujući i memorandum kojim se dopušta izgradnja Južnog toka", kazao je u srijedu jedan dužnosnik turske vlade, prenosi Hina.

Gazprom drži u vlasništvu 50 posto projekta Južni tok, dok udio od 20 posto pripada talijanskom Eniju. Francuski EDF i njemački Wintershall imaju u vlasništvu po 15 posto udjela.

"Želio bih da zahvalim Turskoj za njeno konačno odobrenje za izgradnju ''Južnog toka'' u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske", kazao je Putin tokom susreta sa turskim ministrom energetike u Moskvi.

I premijer Rusije Vladimir Putin potvrdio je dogovor u srijedu.

„Turska je dala Rusiji zvaničnu dozvolu za polaganje gasovoda "Južni tok" u teritorijalnim vodama Turske u Crnom moru“, kazao je on.

Paket od tri dokumenta

"Želio bih da zahvalim Turskoj za njeno konačno odobrenje za izgradnju ''Južnog toka'' u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske", prenijela je agencija Interfaks izjavu Putina koju je dao tokom susreta sa turskim ministrom energetike u Moskvi.

Putin je takođe rekao da su se Turska i Rusija dogovorile o produženju dva važeća sporazuma o izvozu ruskog gasa na 2021. i 2015. godinu, prenosi Tanjug.

Poslije razgovora između Putina, zamjenika ruskog premijera i turskog ministra potpisan je paket od tri dokumenta o izvozu gasa u Tursku, prenijela je agencija Itar-Tas.

Izvor: Agencije