Turska osigurava struju za Gazu

Turska će za Gazu poslati specijalni brod na kojem se nalaze postrojenja za električnu energiju, kazao je turski ministar energetike, Taner Yildiz.

“Turska će u narednom periodu napraviti energetska postrojenja u Palestini, ali kao brzo rješenje poslat ćemo brod sa postrojenjem električne energije jačine 100 megawati iz Basre u Gazu za dva do tri mjeseca”, dodao je Yildiz na konferenciji za novinare u Ankari.

Zbog izraelske ofanzive koja se intenzivirala od 8. jula, glavna elektrana u Gazi morala se zatvoriti jer je bila meta izraelskih napada 29. jula.

Većina električnih mreža u Gazi, uključujući i struju koja dolazi putem vodova iz Izraela, oštećena je ili potpuno uništena.

Nastavak pregovora

Pojas Gaze na čijem se području nalazi blizu 1,8 miliona ljudi svakodnevno je 21 sat bez struje zbog izraelskog napada na elektranu koja ima jačinu 65 megawati i koja strujom snabdijeva trećinu populacije u Gazi.

Palestinski i izraelski pregovarači nastavili su danas u Kairu pregovore o trajnijem primirju nakon što je sinoć Egipat najavio da se prekid vatre u jednomjesečnom sukobu u Pojasu Gaze produžava za 24 sata, prenose agencije.

U izraelskoj ofanzivi koja je počela 8. jula poginulo je više od 2.000 Palestinaca, uglavnom civila, saopćilo je Palestinsko ministarstvo zdravlja. Na izraelskoj strani bilo je 67 žrtava, uključujući troje civila.

Izvor: Agencije