Turska oslobodila britanske novinare

Jake Hanrahan, jedan od novinara koji je pušten na slobodu (Twitter)

Dva britanska novinara mreže Vice News koja su uhapšena u Turskoj zbog sumnje da su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), puštena su na slobodu.

Irački prevodilac koji je radio s njima je zadržan u zatvoru, saznaje Al Jazeera.

Prošlog četvrtka, turska policija uhapsila je novinare Jakea Hanrahana i Philipa Pendleburyja, prevodioca Mohammeda Ismaela Rasoola i vozača ispred hotela u kojem su bili smješteni u turskom gradu Diyarbakiru.

Na saslušanju u ponedeljak oni su optuženi da su namjerno pomagali ISIL-u i zahtjev za njihovo puštanje je odbijen. Jedino je vozač pušten na slobodu.

“Pravni postupak u slučaju prevodioca još teče“, kazao je jedan turski zvaničnik.

Prevodilac u pritvoru

Ahmet Ay, jedan od advokata koji je zastupao novinare, rekao je Al Jazeeri da su njegovi klijenti pušteni na slobodu u provinciji Adana.

“Sud je odlučio da novinare Vice Newsa pusti na slobodu, ali prevodilac je još u pritvoru“, kazao je on.

Turski sud koji je oslobodio novinare tvrdi da je prevodilac Rasool kodirao disk njegovog računara i zaštitio ga lozinkama.

Ay tvrdi da je prevodilac te optužbe odbacio.

Prethodno je Vice News osudio pokušaje da se ušutkaju njihovi novinari.

Novinari su uhapšeni u četvrtak u Diyarbakiru kada su snimali sukobe  između sigurnosnih snaga i mladih članova Radničke partije Kurdistana (PKK).

Organizacija Amnesty International je saopštila da je sasvim uredu da ti novinari pokrivaju tu važnu priču.

“Odluka da se novinarima sudi i da se stave u pritvor je pogrešna, dok su optužbe da su radili za ISIL bizarne“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Izvor: Al Jazeera