Turska otkazala gostoprimstvo izraelskom konzulu u Istanbulu

Turska je jedna od najglasnijih kritičara izraelske upotrebe smrtonosne sile u Gazi (Al Jazeera)

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je izraelskom konzulu u Istanbulu da se vrati u Izrael “na neko vrijeme”, objavila je u srijedu agencija Anadolija, nakon što su izraelske snage ubile više od 60 Palestinaca tokom protesta na granici između Pojasa Gaze i Izraela.

Turska je jedna od najglasnijih kritičara izraelske upotrebe smrtonosne sile protiv demonstranata na granici Gaze i američke odluke da otvori ambasadu u Jerusalemu u prisutnosti kćerke američkog predsjednika Ivanke Trump i njegova zeta Jareda Kuschnera.

Predsjednik Turske Tayyip Recep Erdogan okarakterizirao je krvoproliće u ponedjeljak, u kojem je ubijeno više od 60 Palestinaca, kao genocid i nazvao Izrael terorističkom državom.

Vlada Turske je nakon toga objavila trodnevnu žalost.

Izrael protjerao turskog konzula

Turska je u utorak otkazala gostoprimstvo izraelskom ambasadoru u Ankari te je opozvala svoje ambasadore u Washingtonu i Tel Avivu, a za petak je sazvala hitan samit islamskih zemalja.

Izrael je protjerao turskog generalnog konzula u Jerusalemu, a Erdogan je u međuvremenu razmijenio teške riječi na Twitteru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je generalni konzul u Jerusalemu zamoljen da se vrati i Tursku “na neko vrijeme”.

Posljednji potezi između dviju zemalja obilježavaju najveću diplomatsku krizu u odnosima dvije regionalne sile od kako je izraelska mornarica 2010. godine napala turski brod koji je krenuo u pomoć blokiranoj Gazi i kada je ubijeno 10 turskih aktivista te je došlo do pada u diplomatskim odnosima, koji je trajao do 2016. godine.

Izvor: Agencije