Turska: Otpušteno 227 sudija i tužilaca povezanih sa Gulenom

Turska optužuje Fethullaha Gulena da je organizator neuspjelog puča prošle godine (Reuters)

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Turske Mehmet Yilmaz izjavio je u ponedjeljak da je donesena odluka o otpuštanju 227 sudija i tužilaca za koje je utvrđeno da su povezani s organizacijom imama Fethullaha Gulena.

On je za Anadoliju rekao da u okviru vanrednog stanja u zemlji još traju razgovori u vezi sa sudijama i tužiocima koji se sumnjiče da su povezani sa Gulenovom organizacijom, a koji su ranije povučeni sa dužnosti.

Potvrdio je da je odlučeno da s radnih mjesta bude otpušteno 227 sudija i tužilaca, protiv kojih je ranije pokrenuta istraga.

Dodao je kako su tokom istrage protiv određenih osoba došli do novih osoba koje se također povezuju sa Gulenovom organizacijom.

Neuspio pokušaj puča

Ranije u ponedjeljak u turskom gradu Mugli počelo je suđenje grupi optuženih za pokušaj ubistva predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana, koji se u noći neuspjelog vojnog udara nalazio u hotelu u Marmarisu.

Optužnica tereti 47 osoba.

Dvojica su u bijegu, a prvooptuženi je Gulen, koji se nalazi u SAD-u.

Nakon pokušaja puča 16. jula, za koji Ankara optužuje pripadnike pokreta koji, navodno, vodi Gulen, u Turskoj je pod istragom bilo ukupno 4.176 sudija i tužilaca, a dosad je otpušteno njih 3.886, dok ih se 200 vratilo na radna mjesta.

Izvor: Agencije