Turska: Parlamentarni i predsjednički izbori 24. juna

U aprilu 2017. u Turskoj je održan referendum kojim je tijesno izglasan prelazak na predsjednički sistem (EPA)

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas da su izbori koji će u Turskoj biti održani 24. juna od velikog značaja u kontekstu ciljeva za 100 godina od osnivanja Republike Turske i da će njegova zemlja na tim izborima potvrditi svoju budućnost i stabilnost.

Parlament Turske usvojio je danas prijedlog o održavanju parlamentarnih i predsjedničkih izbora 24. juna ove godine, a prije samog glasanja zastupnicima u turskom parlamentu obratio se premijer te zemlje Binali Yildirim. On je rekao da je današnji dan historijski i prekretnica za Republiku Tursku.

Podsjetio je da je turski narod rekao “da” na referendumu 16. juna 2017., za snažniji parlament i stabilniju izvršnu vlast, prenosi Anadolija.

Također je kazao da je tokom parlamentarnog sistema u proteklim godinama vrlo često pod vanjskim utjecajem dolazilo do pritiska na volju naroda, direktnog ili indirektnog intervenisanja, te pučeva, koji su narušavali funkcionisanje demokratskog sistema.

‘Sačuvati nacionalno jedinstvo’

Rekao je da su od tih intervencija patili i zemlja i narod, te da je za to plaćena velika cijena.

“Sav napor koji je ulagao naš narod, te iskustvo koje su imali naši industrijalci, preduzetnici, zemljoradnici nestajali su zbog tih intervencija. Svakog puta naša zemlja upadala je u ekonomsku krizu i nestabilnost”, rekao je Yildirim.

“Među naše stanovnike sijali su sjeme podjela i pokušali narušiti naše jedinstvo, zajedništvo i bratstvo, oslabiti naš narod. Nikad nisu razmišljali o ponosu i časti Turske. Pokušaj puča 15. jula i ono što se desilo nakon toga učinilo je neophodnom jednu snažnu ustavnu strukturu koja će moći zaštititi i unitarnu državnu strukturu, ali i sačuvati nacionalno jedinstvo”, rekao je Yildirim.

Naglasio je da će Turska s predsjedničkim sistemom vođenja države imati sposobnost brzog donošenja odluka, ali isto tako i brze implementacije tih odluka.

“Potpuna implementacija ovog sistema sigurno će biti moguća nakon izbora koji će u Turskoj biti održani 24. juna. Ovi izbori od velikog su značaja u kontekstu ciljeva za 100 godina od osnivanja Republike Turske. Naša zemlja na njima će potvrditi svoju budućnost i sigurnost”, rekao je Yildirim.

Ovlasti predsjednika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na iznenadne parlamentarne i predsjedničke izbore 24. juna, više od godinu ranije nego što je planirano.

Erdogan je rekao da zemlja hitno treba preći s parlamentarnog sistema na izvršno predsjedništvo. 

U aprilu 2017. u Turskoj je održan referendum kojim je tijesno izglasan prelazak na predsjednički sistem. Ustavne promjene koje su izglasane na referendumu daju predsjedniku ovlasti da imenuje potpredsjednike, ministre, visoke zvaničnike i sudije. Također, predsjednik može raspustiti parlament, izdati izvršne dekrete i nametnuti vanredno stanje. 

Izvor: Agencije