Turska: PKK oteo stotine maloljetnika

Turske snage sigurnosti u okviru antiterorističkih operacija vode potragu za 'nestalima u slučajevima povezanim sa terorizmom' (AFP)

Radnička partija Kurdistana (PKK), na istoku i jugoistoku Turske izvela je niz napada u protekle dvije godine, a roditelji 316 maloljetnika, među kojima 88 djevojčica, kazali su snagama sigurnosti da su pripadnici PKK-a kidnapirali i u planine odveli njihovu djecu, javlja agencija Anadolija.

Prema podacima turskih snaga sigurnosti, organizacija PKK je na istoku države u posljednjem kvartalu 2013. godine kidnapirala 37 maloljetnika, među kojima 11 djevojčica, prenosi Anadolija.

Ta djeca su odvedena u planinske kampove.

Tokom prošle godine, roditelji su prijavili kidnapiranja ukupno 205 maloljetnika, a među njima 54 djevojčice.

Do 22. augusta ove godine kidnapirano je ukupno 74 djece, među kojima 23 djevojčice.

PKK je tokom prošle godine kidnapirao i u planine odveo više od 1.000 osoba svih starosnih grupa, a ove godine je na isti način u planine na istoku Turske odvedeno 350 osoba.

Potraga za nestalima

Roditelji ili srodnici kidnapiranih su prijavili ove slučajeve policiji. Tako je u proteklih 20 mjeseci prijavljeno kidnapiranje 202 maloljetnika, 77 maloljetnica i 1.171 odrasle osobe.

Turske snage sigurnosti u okviru antiterorističkih operacija vode potragu za ovim licima koja se vode kao „nestali u slučajevima povezanim sa terorizmom“.

Organizacija PKK se nalazi na listama terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Europske unije.

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je u izvještaju za 2014. godinu naveo da su maloljetnici u velikom broju angažirani na kontrolnim punktovima i ratištima na teritoriji Sirije koju kontrolira YPG.

Ove navode potvrđuju i svjedočenja brojnih porodica čija djeca su odvedena na ratne frontove.

U istom izvještaju se navodi da borci YPG-a kidnapiraju, a potom vrbuju i šalju maloljetnike na ratišta.

Turska smatra jedinice YPG-a izdankom PKK-a.

Izvor: Agencije