Turska planira gradnju sedam novih aerodroma

Turska na polju avijacije sarađuje sa 167 zemalja (Anadolija)

U okviru projekta izgradnje aerodroma na svakih stotinu kilometara Turska u narednom periodu planira izgraditi sedam novih aerodroma, i to na relacijama Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gumushane (u mjestu Salyazi), Nigde-Aksaray, Karaman, Izmir (Alcati) i Zapadna Antalija.

Prema podacima turskog Ministarstva komunikacija, pomorstva i transporta od 2003. godine do danas poduzeti su značajni koraci u razvijanju sektora avijacije.

Tako je planirano da mreži aerodroma u ovoj zemlji, s 55 aktivnih aerodroma, bude dodano još sedam.

Rast broja putnika i aviona

Cilj je da putnici koji do 2023. godine budu koristili avion kao prijevozno sredstvo do aerodroma mogu doći prelazeći razdaljinu od najviše stotinu kilometara.

Broj širokotrupnih aviona u Turskoj porastao je sa 162 u 2003. godini na današnjih 540. Također, broj putnika u 2016. iznosio je 181,5 miliona, što je šest puta više u odnosu na 2003. godinu.

Osim toga, porastao je i broj zemalja s kojima Turska sarađuje na polju avijacije i on sada iznosi 167.

U 2003. godini dvije aviokompanije prevozile su putnike iz Turske na 60 destinacija. Prema podacima iz oktobra 2016, u Turskoj usluge pruža šest aviokompanija, koje prevoze putnike na 283 destinacije u 116 zemalja.

Razvoju avijacije doprinijet će i novi, treći aerodrom u Istanbulu, sa godišnjim kapacitetom od 90 miliona putnika, a njegov prvi dio trebao bi biti u funkciji u prvom kvartalu 2018. godine.

Izvor: Agencije