Turska počela graditi zid na granici sa Iranom

Na fotografijama, objavljenim na internetskoj stranici guvernera istočne provincije Agri, vidi se kako kamioni dovoze na granicu ogromne betonske blokove (http://www.agri.gov.tr)

Turska je počela graditi „sigurnosni zid“ duž svoje granice sa Iranom, saopćili su danas regionalni zvaničnici, a svrha zida je zaustavljanje kurdskih separatista, javljaju svjetske agencije.

Na fotografijama, objavljenim na internetskoj stranici guvernera istočne provincije Agri, vidi se kako kamioni dovoze na granicu ogromne betonske blokove, prenosi agencija AFP.

Turske vlasti najavile su izgradnju 144 kilometra dugačke barijere u maju, kao način da se blokiraju prekogranična kretanja članova Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

Cijela tursko-iranska granica je, inače, duga približno 500 kilometara, napominje francuska agencija.

Barijera i na granici sa Sirijom

Kurdsku PKK, koja je vodila pobunu unutar Turske od 1980-ih godina, Ankara i njeni zapadni saveznici proglasili su terorističkom grupom.

Sličan zid Turska je počela graditi i kako bi pojačala svoju sigurnost na granici sa Sirijom, prije dvije godine, s ciljem da spriječi pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da lako prelaze granicu između dvije države.

Turski ministar odbrane Fikri Isik rekao je u junu da je 690 kilometara od planiranih 828 kilometra zida na granici sa Sirijom završeno, a da će po završetku izgradnje biti uvedene i dodatne mjere pogranične sigurnosti.

Izvor: Agencije