Turska: Počelo raspoređivanje raketa Patriot

Raspoređivanje njemačkih i holandskih rakete Patriot (zemlja-vazduh) započelo je u Turskoj koja je brzo dobila pomoć NATO-a u slučaju mogućih napada iz Sirije gdje ratne strahote ne prestaju.

Agencije javljaju da je najmanje 30 osoba poginulo u eksploziji automobila bombe ispred zgrade koje su koristile režimske snage u gradu Hama.

Konvoj sa policijskom pratnjom, koji je prevozio njemačke rakete Patriot, prošao je kroz Tursku i stigao u vojnu bazu na jugu države u sklopu NATO-ovog plana zaštite Turske u slučaju potencijalnog napada iz Sirije.

„Završit ćemo kompletan transport materijala i oružanog sistema za nekoliko dana. Krajem sedmice sve će biti u gradu Kahramanmarasu“, izjavio je Marcus Ellerman iz njemačke vojske.

Na stotinjak kilometara od sirijske granice, Holandija, Njemačka i Sjedinjene Američke Države šalju po dvije jedinice raketnog sistema Patriot i 400 vojnika. U međuvremenu, Holanđani uskoro kreću s iskrcavanjem raketa. Prebacit će ih u jugoistočnu Tursku, 200 kilometara od granice sa Sirijom.

„Kada stignemo u zračnu bazu Indžirlik, postavit ćemo dvije jedinice raketnog sistema Patriot da zaštitimo grad Adanu“, navodi holandski vojnik Andrew Bourne.

Humanitarna kriza

Istovremeno, borbeni moral svojim trupama podiže zvanični Damask. Sirijska državna televizija prikazala je ministra odbrane u Vladi odanoj Basharu al-Assadu koji je pozdravio trupe u vojnoj bazi.

Nije rečeno o kojoj bazi je riječ, ali je rečeno da će Sirija prevazići urotu protiv nje, kao i da će, kako kaže, terorističke bande biti pobijeđene.

U ratu gdje svi teže pobjedi, 60.000 osoba je ubijeno, dok je više od 600.000 njih raseljeno. Ovo je poražavajuća statistika na koju podsjećaju agencije UN-a.

„Međunarodna donatorska zajednica daje samo 50 posto onoga što trebamo. Rezultat toga je veća humanitarna kriza. U prijevodu, svi ljudi koji trebaju hranu, ne uspiju je dobiti“, izjavio je John Ging iz Koordinacije humanitarnih poslova.

„Želimo dati novu energiju našoj donatorskoj zajednici.“

Brojne zajednice u Siriji žele vidjeti kraj scenama poput naleta borbenih aviona režima koji bacaju bombe po gradovima Homsu ili predgrađima Damaska. Snimke sa socijalnih mreža, čiju autentičnost ne mogu potvrditi svjetske agencije, prikazuju patnju civila koja traje skoro pune dvije godine.

Stotinu Rusa zbog toga je zatražilo evakuaciju iz Sirije jer im je dosta nasilja i rata. Ruske vlasti poslale su u glavni grad Libana Bejrut dva aviona, koji će, sve one koji žele, vratiti kućama.

Snažna eksplozija

Najmanje 30 osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe ispred zgrade koju su koristile prorežimske paravojne snage u naselju Salamiyeh u sirijskom gradu Hami, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Stradali u napadu u Hami uglavnom su pripadnici paravojnih formacija odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). Isti izvor je naveo da je više desetina osoba ranjeno u napadu.

Snažna eksplozija odjeknula je i u damaskom naselju Dummar.

Više osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina ranjeno kada je detonirala eksplozivna naprava, nakon oružanih sukoba Dummaru, sjeveroistočnom predgrađu sirijske prijestolnice.

Sirijska državna novinska agencija SANA potvrdila je vijest o eksplozijama u kojima je bilo žrtava.

Izvor: Al Jazeera i agencije